Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Výstava s celkom iným pohľadom

.laco Maďar .kultúra

Výstava INSIDE je vyvrcholením ročného workshopu fotografa a pedagóga Matúša Zajaca, ktorý ho veľkoryso ponúkol vyzretým amatérskym fotografom pri vydaní jeho tretej autorskej knihy IN.

Výstava s celkom iným pohľadom Laco Maďar

to, čo ich spája, je láska k sociálnemu dokumentu. Korene tohto žánru fotografie siahajú do začiatku 20. storočia, kedy klasici Hines a Riis nastavili zrkadlo spoločnosti a poukázali na problémy detskej práce a životné podmienky v newyorských činžovných domoch. Začal sa písať príbeh, keď človek zameral objektív na sociálny problém spoločnosti a dokázal ho silou obrazu zmeniť k lepšiemu. 30. roky a Veľká hospodárska kríza zaznamenala rozkvet sociálnej dokumentárnej fotografie vďaka dielam fotografov ako Dorothea Lange, Walker Evans a Gordon Parks. Zlatý vek sociálneho dokumentu v 60. – 90. rokoch minulého storočia reprezentuje napríklad Diane Arbus, ktorá skúmala minoritné skupiny na okraji spoločnosti. Silná angažovanosť v spoločnosti bola živnou pôdou pre vetvenie sociálneho dokumentu na rôzne poddruhy/žánre, ktoré silne rezonujú v USA, Japonsku, Škandinávii a Európe.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite