Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

plan.art: Víkendový TO DO list 24. – 25. február

.mariana Jaremková .kultúra

PLAN.ART pre vás opäť pripravil víkendový TO DO list.

plan.art: Víkendový TO DO list 24. – 25. február

kam do galérie: 

ICONIC HOUSES. Ikony české avantgardy. Autenticita a stylová diverzita 

V ikonickej vile Tugendhat si môžete pozrieť putovnú výstavu, ktorá predstavuje skvosty českej architektonickej moderny. Výstava po prvý krát na jednom mieste ukazuje 18 najvýznamnejších českých domov - múzeí - pamiatok z rokov 1906 až 1958, ktoré sa nachádzajú v rôznych mestách po celom Česku.

kde: Výstava je situovaná na technickom poschodí vily Tugendhat a je prístupná zdarma a bez rezervácie.

kedy: ut–ne 9:00–17:00

obete komunizmu na Slovensku 

V Košiciach môžete (ale iba počas pracovných dní) navštíviť prvé múzeum svojho druhu na Slovensku - Múzeum obetí komunizmu. Aktuálne je tam multimediálna výstava, ktorá sa zameriava predovšetkým na ľudí, ktorí sa stali obeťami vo vlastnej krajine. Spoznajte míľniky, ktoré charakterizujú rozličné obdobia aj formy perzekúcií. V múzeu je aj Knižnica samizdatu a exilovej literatúry R. Fibyho, kde sa dozviete, akými kreatívnymi spôsobmi šírili ľudia informácie počas cenzúry. Rozdelená je aj podľa tém:  Cenzúra a ilegálne šírenie slobodných informácií, Periodický samizdat

Knižný samizdat, Exilová literatúra - pašovanie zkázaných kníh na do Československa, Dabing zakázaných filmov, Písanie na písacích strojoch.

V celom múzeu môžete využiť QR kódy, cez ktoré je možné vypočuť si slovenský a anglický audio-guide. Konajú sa i komentované prehliadky.

kde: Múzeum obetí komunizmu, Moyzesova 24, Košice

kedy: po-pi: 8:00-15:00 (posledný vstup 15:00)

kam do divadla:

jordina Millà, Julyen Hamilton, Robie Legros: Na hrane neba 

Fluidné stretnutie, ktoré presahuje to, čo sme doteraz poznali. Zvyčajné perspektívy…. otrasené, pokrútené a otočené. Klaviristka Jordina Millà a performeri Julyen Hamilton a Robie Legros vytvárajú dielo, v ktorom tanec, reč, hudba a svetlo hovoria cez seba ……realita, krutosť a humor nového divadla.

Kedy sme sa stretli

Na neviditeľnej čiare

ktorá hovorila o starých aj budúcich časoch?

Tam, v tieni novorodenca,

sme opustili svoje životy

pre bytie inde

kde: A4 - priestor súčasnej kultúry, Bratislava

kedy: 24. a 25. 2. o 20.00

the Breakup 

Do miestnosti vstupujú dvaja partneri. Rozchod im potrvá presne 30 minút. The Breakup je úprimným pohľadom na koniec lásky. Táto špecifická interdisciplinárna performance popisuje, čo zažívame, keď sa od seba odcudzujeme, nevyhýbajúc sa surovým, pravdivým a neočakávaným situáciám. Vo svete, v ktorom sa okolo prekonávania rozchodov vytvoril prapodivný priemysel - od rôznych meditatívnych a liečebných pobytov po služby ponúkajúce vymazanie všetkých spoločných online postov - ostáva samotný kľúčový moment opúšťania nepreskúmaný a nespoznaný.

Predstavenie vytvorené rumunskou režisérkou Ioanou Păun v spolupráci so slovenskou performerkou Martou Blaškovou, vychádza zo skutočných príbehov o rozchodoch. Performance postupne odkrýva odtiene posledných momentov a každý účastník či účastníčka odchádza s namieru vytvoreným zážitkom rozchodu. Ide o maličkosti – slová, myšlienky, nádychy a ticho – ktoré vás vtiahnu do zážitku dvoch ľudí, ktorí sa od seba vzďaľujú.

kde: PAKT kultúrne centrum, Bratislava

kedy: 24. a 25. 2. o 18.00

do kina:

munch – láska, duchovia a upírie ženy 

Na svete niet maliara, ktorý by bol tak slávny a súčasne tak málo známy ako Edvard Munch – hlboko tajomný muž s výnimočným šarmom, vizionár a majster. Ak sa jeho expresionistický „Výkrik“ stal ikonickým symbolom našej súdobej úzkosti, zvyšok jeho tvorby sa utopil v prepadlisku času – fyzikálnej veličine, ktorá Muncha v jeho experimentálnej tvorbe tak fascinovala. Teraz však v Osle, ktorému sa kedysi hovorilo Kristiania, nastáva zlom v našom poznaní tohto fascinujúceho umelca: nové Munchovo múzeum, otvorené v októbri 2021. Umelecký dokument „Munch – láska, duchovia a upírie ženy“ vrhá nové svetlo na Edvarda Muncha, fascinujúceho muža, priekopníka a majstra pre všetkých, ktorí prišli po ňom. Súčasne je vizuálnou výpravou po Nórsku a cestou po stopách koreňov Munchovej umeleckej identity. Približuje divákom muža, ktorý sa pri svojom štúdiu ľudskej duše pokúsil preložiť emócie a svoju predstavu času na papier a plátno. „Nemaľujem to, čo vidím, ale to, čo som videl.“

kde: Kino Nostalgia, Bratislava

kedy: 24. 2. o 18:00 

kristove roky 

V sobotu uplynie rok od odchodu režiséra Juraja Jakubiska. Pripomeňte si ho na veľkom plátne napr. aj jeho debutovým filmom, tragikomickou výpoveďou o potrebe konečného rozhodnutia človeka na životnej križovatke. Film Juraja Jakubiska Kristove roky má v dejinách slovenskej kinematografie významné postavenie, ktoré je okrem iného dané aj tým, že ho možno považovať nielen za Jakubiskov dlhometrážny hraný debut, ale aj za začiatok tvorby nastupujúcej generácie režisérov, ktorá študovala na FAMU. Kristove roky sú teda generačným filmom, čo okrem iného potvrdzujú aj príbeh mladého umelca hľadajúceho svoju identitu, narácia príbehu využívajúce netradičné filmové obrazy a výber hercov, a aj preto možno tento film bez pochybností považovať za cenný a dôležitý príspevok k rozvíjaniu estetiky a poetiky československej novej vlny.

kde: Kino Lumière, Bratislava

kedy: 24. 2. o 18:20

Na plan.art si o  Jurajovi Jakubiskovi prečítajte napr. aj v rozlúčkovom texte od režiséra Eduarda Grečnera:

Napríklad tu.

A aj tu

z gauča:

už je tu zas, r. David Wnendt (DAFilms) 

Minulý týždeň sme vám odporúčali inscenáciu textu Timura Vermesa Už je tu zas, ktorú môžete vidieť v Mestskom divadle Žilina. Čo keby Hitler v roku 1945 nezomrel, ale len zaspal? A čo keby sa prebudil v 21. storočí? Ako by sa asi tváril a našiel by v našom svete spojencov? Dostal by sa opäť do politiky? Ale určite áno! Drsná satira o tom, čo by sa stalo, keby sa Adolf Hitler vrátil do súčasnosti a stal sa televíznym zabávačom sa dočkala aj filmového spracovania. 

...a ešte raz Jakubisko 

sedím na konári a je mi dobre (DAFilms) 

Príbeh dvoch charakterovo rozdielnych priateľov - komedianta Pepeho a frontového vojaka Prengela - sa odohráva tesne po konci druhej svetovej vojny. Spoločne nájdené zlato ich postupne premení v nerozlučnú dvojicu. Do ich osudu vstupuje židovské dievča Ester, ktoré sa vracia z koncentračného tábora. Náhoda tak spojí troch ľudí bez domova, z ktorých každý sa snaží sebe vlastným spôsobom naplniť svoju predstavu o šťastí. 

čo počúvať:

pjoni & Stroon: Mozart Reflections 

Dvojica umelcov pôsobiacich na scéne slovenskej alternatívnej a elektronickej hudby, Pjoni a Stroon, sa na festivale Konvergencie stretne s Mozartom. Nočný koncert v priestoroch Slovenskej národnej galérie bude konfrontáciou autorských identít, dialógom tvorivých poetík, priestorom pre hravosť, improvizáciu i dekonštrukciu. Nekonvenčné konvergenčné variácie na Mozartove témy doplní hra so svetlom Jána Šicka.

kde: Slovenská národná galéria

kedy: 24. 2. o 20:30

Zatiaľ si vypočujte aj náš podcast, v ktorom Stroon rozpráva nielen o svojom širokom tvorivom zábere, ale dozviete sa aj to, že priveľa oxytocínu škodí a že v súčasnej spoločensko-politickej situácii už nepomáha ani meditácia.

pearl Jam: Dark Matter 

Pearl Jam avizujú nový album, ktorý by mal vyjsť v polovici apríla, rovnomenným singlom Dark Matter. Gitarista Mike McCready už v jednom z rozhovorov naznačil, že bude o dost tvrdší ako predchádzajúce albumy a potvrdzuje to hneď prvá skladba, ktorú predstavujú, znepokojujúca, temná. „Je to zvláštne, tieto dni, kedy všetci platia za chyby niekoho iného. Vina se vyjasňuje, ale aj tak všetci platia za chyby niekoho iného,“ spieva Eddie Vedder.  Album produkoval Andrew Watt, ktorý už dokázal svoje kvality pri spolupráci s legendami ako Iggy Pop či The Rolling Stones na ich posledných albumoch, počujeme ako geniálne dokáže uchovať ich charakter, ale zároveň dať skladbám súčasný zvuk (platí to najmä pre vynikajúci album Iggyho Popa Every Loser). Watt tiež produkoval napr. aj sólovku Eddieho Veddera Earthling. 

čo (nielen) čítať: 

štěpánka Jislová: Srdcovka 

Aktuálny ročník českých komiksových cien Muriel ovládla Štěpánka Jislová. S autobiografickou knihou Srdcovka uspela v troch kategóriách, získala Cenu České akademie komiksu, je najlepšou komiksovou knihou roku 2023 a zvíťazila aj v kategórii Najlepší scenár. Autorka sa v v tejto mimoriadne otvorenej a intímnej knihe vyrovnáva s vlastnými vzťahovými problémami, aj s traumatickým zážitkom z mladosti. 

„Autorce se ve vyprávění daří dovedně kombinovat různé přístupy a perspektivy a zároveň prokazuje mistrovské zvládnutí komiksového jazyka, včetně funkčního střídání výtvarných technik a užívání diagramů,“ uviedla k Srdcovke porota. Komiksové ceny Muriel sa odovzdávali tento týždeň, 21. februára. 

prašina - Kriedový panáčik 

Už prišla, už je tu! Čerstvá a voňavá, priamo z tlačiarne. Súborné vydanie komiksu Prašina - Kriedový panáčik je od piatku k dispozícii na kníhkupeckých pultoch. A chystá sa uvedenie, workshop pre deti, a výstava a diskusia. 

Hlavnou postavou komiksovej série Prašina – Kriedový panáčik je nesmelý chlapec Vašek, ktorý sa sem presťahuje a na vlastnej koži pocíti, že pokoj štvrte je len naoko a pod povrchom driemu staré tajomstvá. V Prašine vyčíňa podpaľač a na spáleniskách sa objavuje čudný symbol.

na čo sa tešíme:

filmový kabinet špeciál: Alfred Hitchcock 

Bratislavské Kino Lumière počas piatich týždňov od 13. 2. do 12. 3. každý utorok o 18:00 ponúkne v zreštaurovanej 4K verzii postupne päť filmov majstra napätia: Ani tieň podozrenia (1943), Okno do dvora (1954), Vertigo (1958), Na sever severozápadnou linkou (1059) a Psycho (1960). Všetky budú sprevádzané lektorskými úvodmi filmovej teoretičky Kataríny Mišíkovej. A to nielen v Kine Lumière, ale aj na plan.art, kde si každý víkend v rubrike film.plan môžete prečítať o aktuálnom titule naplánovanom na nasledujúci týždeň. Najbližšie je na programe Vertigo, prečítajte si o ňom už dnes

toni Wolff zisťuje, že prerobila milióny 

Najnovšia inscenácia nezávislého divadla Uhol_92 pokračuje v analytickej línii, ktorú otvoril už titul Ponížení a krvilační. V rámci výskumu spoločenskej a osobnej zraniteľnosti sa tvorivý tím dostáva k téme „konšpiritualizmu“. Inscenácia je zároveň formálnym experimentom. Vzniká paralelne v dvoch rôznych hereckých naštudovaniach mužských rolí – v podaní Jakuba Jablonského (verzia Carl) alebo Petra Tilajčíka (verzia Emma). Každá z verzií prináša rovnaký dejový oblúk, ale s konkrétnym obsadením sa mení optika a s tým spojené gendrové a vzťahové nuansy.

kde: kultúrno - kreatívne centrum Hviezda, ul kniežaťa Pribinu, Trenčín

kedy: 28. februára o 19.00

Teatrológ Marek Godovič napísal zaujímavý text, v ktorom sa na príkladoch inscenácií Šeptuchy a Toni Wolff zisťuje, že prerobila milióny venuje hľadaniu možných spoločných čŕt v odlišných kultúrnych prostrediach vo fenoméne vplyvu povier a manipulácií. 

...a tešíme sa z toho, že nás čítate, čo je najkrajší darček k našim prvým narodeninám!

PLAN.ART vám praje príjemné víkendové dni!

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite