Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dráma Oppenheimer získala sedem cien BAFTA

.tasr .kultúra

Film, ktorý od svojej premiéry vlani v júli zarobil už vyše miliardy dolárov, bol nominovaný na ceny BAFTA až v 13 kategóriách.

Dráma Oppenheimer získala sedem cien BAFTA SITA/Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP Režisér Christopher Nolan zľava, producentka Emma Thomas a producent Charles Roven, víťazi ceny za najlepší film za film 'Oppenheimer', pózujú fotografom na 77. ročníku udeľovania filmových cien Britskej akadémie, BAFTA, v Londýne, nedeľa 18. februára 2024

historická dráma Oppenheimer o tvorcovi atómovej bomby Robertovi Oppenheimerovi triumfovala v nedeľu na slávnostnom odovzdávaní 77. ročníka cien Britskej akadémie filmových a televíznych umení (BAFTA). Získala ocenenia až v siedmich kategóriách vrátane najlepšieho filmu, herca a réžie, informuje agentúra AFP. 

Oppenheimer získal cenu BAFTA, čo je britská obdoba Oscarov, za najlepší film, zatiaľ čo jeho britsko-americký režisér Christopher Nolan si odniesol ocenenie za najlepšiu réžiu. 

Ako najlepší herec v hlavnej úlohe bol ocenený predstaviteľ Oppenheimera Ír Cillian Murphy, zatiaľ čo za vedľajšiu úlohu odmenili Američana Roberta Downeyho. Film dostal aj cenu za najlepšiu kameru, filmovú hudbu a strih. 

Nolanov film, ktorý od svojej premiéry vlani v júli zarobil už vyše miliardy dolárov, bol nominovaný na ceny BAFTA až v 13 kategóriách. Napokon však neprekonal rekord spred polstoročia, keď western Butch Cassidy a Sundance Kid dostal deväť cien britskej akadémie. 

Za najlepší ženský herecký výkon v nedeľu odmenili Emmu Stoneovú ako predstaviteľku titulnej úlohy v sci-fi komédii Chudiatko (Poor Thing), ktorá celkovo získala päť ocenení vrátane viacerých technických kategórií. Snímka mala 11 nominácií, čo bol druhý najvyšší počet po Oppenheimerovi.

Emma StoneSITA/Photo by Vianney Le Caer/Invision/APEmma Stone

O hlavnú cenu pre najlepší film sa Okrem Oppenheimera a Chudiatka uchádzali aj snímky Anatómia pádu, Vrahovia mesiaca kvetov a Zimné prázdniny. Ako najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe bola ocenená Američanka Da'Vine Joy Randolphová za film Zimné prázdniny. 

V kategórii pre najlepší dokument zvíťazila snímka 20 dní v Mariupole od ukrajinského režiséra Mstyslava Černova, ktorá bola nakrútený počas obliehania tohto juhoukrajinského mesta ruskými inváznymi silami. V poradí 77. ročník udeľovania cien BAFTA sa uskutočnil v londýnskej Royal Festival Hall. Moderátorom slávnostného večera bol škótsky herec David Tennant.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite