Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zomrel Marcel Nemec - človek, ktorý okysličoval spoločnosť

.marian Jaslovský .kultúra

Marcel Nemec sa netajil tým, že zomiera. Na rakovinu. Ale smrť má takú silu, že vždy prekvapí.

Zomrel Marcel Nemec - človek, ktorý okysličoval spoločnosť boris németh

budeme pamätať z viacerých dôvodov: Ako člen kultových Kopytovcov prispeli k diverzite humoru v nehumorných 90. rokoch, časoch Mečiara a danceflooru. Oboje bol dôvod na odpor a satira Umeleckého súboru Jána Kopytu bola otvorene politická a ich paródie doslova zľudoveli – všetci tí, čo žili vtedajšiu dobu, si pamätajú mečiarnátora v neopakovateľnom podaní Sávu Popoviča. 

V roku 2003 vyšla kniha HomoŠapiens, ktorú napísal s Jozefom Kollárom. Ako prvý v slovenskom šoubiznise urobil coming out čo sa týka homosexuality a priznal sa k drogovej závislosti. Vtedy to bol veľmi odvážny skutok a Nemec vždy bojoval proti homofóbii a zdôrazňoval zjavné fakty, s ktorými sa však legislatívne nepohlo 30 rokov, že homosexualita nie je nákazlivá a že záľubou homosexuálov nie je rozvracať tradičné rodiny a už vôbec nemajú práva tak, ako majorita: „Existuje už nejaký zákon, že môžem potvrdiť lásku k partnerovi nejakým zväzkom? Neexistuje! Som diskriminovaný. Som“, hovoril.

boris németh

Sám priznáva, že práve problémy sexuálnej identity a vzťahu väčšiny k homosexuálom ho v rodnom malomeste (Kremnica) a v mladom veku možno dohnali k drogovej závislosti. Ale svojím životom, ktorý bol často boľavý, plával s láskavosťou a úsmevom.

Nemec bol bojovník a dokázal to aj v poslednom období svojho života: „Viete ale, čo je zvláštne a iné ako predtým? Že si už uvedomujem, keď mi je dobre. Mne keď niekedy bolo dobre, tak som si to neuvedomoval. Teraz si uvedomujem, že mi je dobre, je to krásne. Išiel som dnes na prechádzku okolo Štrbského Plesa. Išiel som tam, usmieval sa, spieval si a uvedomoval si pritom, ako mi je krásne. To je naozaj veľmi vzácne, čo teraz prežívam,“ povedal v rozhovore kolegovi Mišovi Oláhovi. Vyšiel pred necelým rokom, v marci.

S divadelnými doskami, a vlastne aj so svetom za múrmi nemocnice, sa rozlúčil v januári tohto roku v divadle La Komika. Marcel Nemec nebol titan slovenskej kultúry, ktorého socha čnie niekde na viditeľnom mieste. Bol skôr ako strom, vytvárajúci životodarný kyslík, keď to najviac treba.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite