Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koncert The Beatles na streche nemal byť rozlúčkou

.vít Mlejnek .kultúra .kultúra

Před 55 lety, 30. ledna 1969, si spolu pod pošmournou londýnskou oblohou a ve studeném zimním větru naposledy veřejně zahrála čtveřice John Lennon, Paul McCartney, George Harrison a Ringo Starr.

Koncert The Beatles na streche nemal byť rozlúčkou EVENING STANDARD/HULTON ARCHIVE/GETTY IMAGES 30. január 1969 Londýn, Veľká Británia: Posledné živé vystúpenie The Beatles sa odohralo na streche spoločnosti Apple Corps.

hned na úvod je dobré připomenout, že tato derniéra byla zároveň obnovenou premiérou. Beatles tou dobou nekoncertovali už téměř dva a půl roku, od finální zastávky jejich poslední americké šňůry, koncem srpna 1966 v San Francisku. Rozhodnutí vzdát se koncertování v nich klíčilo už nějakou dobu, mimo jiné proto, že tehdejší aparatura neměla šanci přehlušit jekot mnohatisícových davů. K tomu se přidaly bezpečnostní důvody, kdy Beatles kvůli Lennonově výroku o tom, že se „stali populárnějšími než Ježíš“, čelili výhrůžkám ze strany Ku-klux-klanu, přičemž zabezpečení tehdejších koncertů, neřkuli koncertů na amerických baseballových stadionech, bylo z dnešního pohledu směšné i bez přízraku šílenců v bílých kápích. 

Beatles se následně po několika měsících tápání, co vlastně dál (Lennon mezitím ztvárnil hlavní roli ve filmu Jak jsem vyhrál válku), zavřeli do studia a nahráli podle mnohých nejlepší album všech dob, Sgt. Pepper. Na zájezd v průběhu roku 1967 sice vyrazili, ale byl to zájezd autobusový pro účely natáčení jejich psychedelického televizního úletu Magical Mystery Tour. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite