Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Skutočne neskutočný príbeh

.martin Horička .kultúra

Havária uruguajského lietadla v Andách patrí medzi tie najznámejšie letecké nešťastia v dejinách. A zároveň aj medzi to malé množstvo so šťastným koncom. Hoci „šťastným“ len vo veľmi relatívnom zmysle slova.

Skutočne neskutočný príbeh netflix

o tomto (ne)skutočnom príbehu teraz natočil španielsky režisér J. A. Bayona film Snežné bratstvo, ktorý je nominovaný na dva Oscary. Nedá sa tomu čudovať, príbeh uruguajských mladíkov, ktorí prežili haváriu lietadla a nezdolalo ich ani 72 dní v mrazivom prostredí Ánd, priťahuje pozornosť už vyše polstoročia. Spracovaný preto bol aj predtým, nie však takto autenticky.

Režisér sa zameral na najtemnejší aspekt celého príbehu, ktorý je už od roku 1972 zároveň aj ten najtragickejší – skutočnosť, že preživší sa museli uchýliť v ťažkej chvíli ku kanibalizmu. Filmom sa tak nesie nástojčivá otázka na nás divákov: Čo by sme robili, ak by sme sa v takejto situácii ocitli my?

letecké nešťastie 

Vo štvrtok 12. októbra 1972 vzlietlo z Montevidea v Uruguaji lietadlo, na palube ktorého bol amatérsky ragbyový tím Old Christians Club. Jeho hráči, spoločne s príbuznými a kamarátmi, leteli na priateľský zápas do Santiaga, hlavného mesta Čile. V dôsledku zlého počasia mali medzipristátie v argentínskom meste Mendoza, kde strávili noc, a ďalej sa vydali až nasledujúci deň. Pri prelete Ánd, masívneho pohoria oddeľujúceho Čile od Argentíny, sa pilot dopustil chyby a lietadlo zavadilo chvostom o útes, následne sa odtrhli aj obe jeho krídla. Bol piatok 13. októbra, keď sa lietadlo zrútilo na prudký svah a zaborilo sa do ľadovca. 

Na palube sa nachádzalo 45 ľudí vrátane piatich členov posádky. Mnohí z nich náraz neprežili a ďalší zomreli ešte počas prvej noci. Zostalo 28 ľudí, úplne nepripravených na nehostinné prostredie vysokohorského údolia. Museli čeliť mrazivému počasiu, ktoré si rýchlo začalo vyberať ďalšie obete. No ako sa čoskoro ukázalo, ešte väčší problém predstavoval nedostatok jedla. 

zázrak, ale aj tragédia 

Tento príbeh leteckého nešťastia je neobyčajný tým, že má šťastný koniec. Hoci slovo „šťastný“ musí byť v úvodzovkách. V nehostinnom prostredí Ánd napokon dokázalo prežiť 16 ľudí až neskutočných 72 dní od zrútenia lietadla.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite