Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Keď sa vám manželka mení na muža

.eduard Slamka .kultúra

Marvin Horváth je matkou, dizajnérkou, spisovateľkou a manželkou. Spolu s manželom Ivanom Horváthom, vedúcim oddelenia psychiatrie v Götheborgu, prechádzajú jej premenou na muža. Pred niekoľkými rokmi odišli z Česka, aby našli lepší život v Škandinávii.

Keď sa vám manželka mení na muža

počas bežných rodinných a pracovných aktivít prepletených s občasným pichnutím testosterónu kvôli premene, manželia rozprávajú vo filme Sone Lutherovej Šťastný človek svoj životný príbeh a snažia sa diváka poučiť nielen o tom, aké je to byť človekom, ktorý sa necíti dobre vo svojej koži, ale aj o partnerstve s takouto osobou.

Manžel Ivan pôsobí nejednoznačne. Na jednej strane pristupuje k manželke, s ktorou má dve deti, ako k pacientke. Profesionálne a chápavo. Na druhej strane nemá podľa jeho vlastných slov plán, ako sa s týmto v budúcnosti vyrovnať: „Neviem, čo sa stane. Nemám plán. Verím len, že ak nám nejaká situácia začne robiť problémy, budeme sa o tom vedieť porozprávať a nejakým spôsobom to vyriešiť kompromisom.“ Napriek tomu však ostáva oddaný rodine, čo by na jeho mieste dokázal máloktorý muž. Film tak vzdáva poctu aj jemu: Ivan zostáva pri Marvinovi, ktorého nadovšetko miluje, pretože pre neho je najdôležitejšie, aby bol šťastný. 

Obavy z premeny prežíva nielen manžel psychiater, ale aj matka. Tá tvrdí, že si podozrivo neskoro uvedomil svoju „mužnosť“ a rozvráti si tak manželstvo. Naopak otec ho podporuje, cíti že mu nebol počas detstva dostatočnou oporou. 

Dokument ponúka dve možnosti, ako ho môže divák prijať: zaťatý konzervatívec neporozumie ideológii schvaľujúcej voľbu pohlavia bez ohľadu na biologický pôvod (a dovolím si povedať, že s veľkou pravdepodobnosťou si film dobrovoľne nepozrie) a liberál sa bude nudiť, pretože mu film neposkytne nič zásadne zaujímavé – je to stále iba človek, a či už je trans alebo cis, pozerať sa, ako varí obed či žehlí, ho pravdepodobne nebude zaujímať. 

Film bude užitočný najmä pre neoboznámeného diváka, pre ktorého je tento svet neznámy a chce sa o ňom naučiť viac. Taký divák zistí, že sme všetci v najhlbšej podstate takí istí, čo nepochybne bolo aj jedným z hlavných zámerov samotnej režisérky. 

Sociálna a vizuálna antropologička, režisérka Soňa G. Lutherová, nakrútila film, v ktorom sa snažila potvrdiť svoje teórie, že po premene pohlavia nastane v človeku uspokojenie. Vytvorila film a la these, ktorý len potvrdzuje to, čo si už vopred myslela. Málo skúma názory vo Švédsku a v strednej Európe, či hlbšie problémy skryté v partnerskom živote. Ak sa po rokoch manželstva a dvoch deťoch rozhodne váš partner zmeniť pohlavie, spravidla nastane šok. Autorke sa však tento moment napriek trojročnému natáčaniu nepodarilo vložiť do rozprávania.  

Dobrý úmysel ukázať ľudskosť a z toho prameniace šťastie cením. Metrážou by  postačil o polovicu kratší film. 

šťastný človek (Slovensko / Česko, 2023, 81 min)

  • Réžia: Soňa G. Lutherová
  • Kamera: Noro Hudec
  • Hudba: Matej Gyárfáš
  • Produkcia: Maroš Hečko, Peter Veverka
  • Strih: Peter Harum

Recenzia bola uverejnená na základe spolupráce s Katedrou filmových štúdií na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite