Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Film Oppenheimer má najviac nominácií na Oscara

.tasr .kultúra

Nominácie získali aj filmy Barbie, Vrahovia mesiaca kvetov či Chudiatko.

Film Oppenheimer má najviac nominácií na Oscara sita/Universal Pictures via AP

životopisná dráma režiséra Christophera Nolana s názvom Oppenheimer získala najviac - 13 - nominácií na prestížne Oscary, ktoré sa budú udeľovať 10. marca v Los Angeles. S 11 nomináciami nasleduje komédia Jorgosa Lanthimosa Chudiatko, o jednu menej má historická dráma Vrahovia mesiaca kvetov režiséra Martina Scorseseho, informuje TASR na základe správa agentúr AP a AFP.

Osem nominácií má na svojom konte ďalší blockbuster Barbie, ktorého režisérka Greta Gerwigová však medzi nominovanými prekvapujúco chýba.

Nolanova trojhodinová snímka o „otcovi atómovej bomby“, americkom teroretickom fyzikovi J. Robertovi Oppenheimerovi, bola nominovaná okrem iného v kategóriách najlepší film, najlepšia réžia, najlepší herec/herečka v hlavnej (Cillian Murphy) a vedľajšej úlohe (Robert Downey Jr., Emily Bluntová), ako aj v technických kategóriách ako kostýmy, adaptovaný scenár, mejkap či strih.

Lily Gladstonová, hviezda filmu Vrahovia mesiaca kvetov,  pochádzajúca z indiánskeho kmeňa Osedžov, sa stala prvou zástupkyňou pôvodných obyvateľov amerického kontinentu, ktorú nominovali v kategórii najlepšia herečka.

Martin Scorsese bol už po desiaty raz nominovaný za najlepšiu réžiu, jeho dvorný herec Leonardo DiCaprio sa však nedostal medzi nominovaných v kategórii najlepší herec.

Nominované boli tentoraz až tri filmy režírované ženami — francúzska dráma zo súdnej siene Anatómia pádu (réžia Justine Trietová), komédia Barbie (Lily Gladstonová) a romantická komédia Minulé životy (Celine Song). V histórii udeľovania Oscarov bolo doteraz nominovaných len 19 režisérok.

V poradí 96. ročník odovzdávania cien americkej Akadémie filmových umení a vied (AMPAS) sa uskutoční 10. marca v Dolby Theatre v Los Angeles. Galavečer bude uvádzať moderátor, producent a herec Jimmy Kimmel.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite