Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Filmy .týždňa: Uvedomelí stravníci, strážny anjel a falošný komorník

.martin Papšo .kultúra .film

Populizmus je, keď vám hovoria to, čo počuť chcete, nie to, čo potrebujete. Spájame si ho najmä s politikou, ale výdatne sa používa aj vo filmoch, len ho tam nazývame inak – gýč. Teraz je ideálna príležitosť ukázať si to na príkladoch.

Filmy .týždňa: Uvedomelí stravníci, strážny anjel a falošný komorník PRESSFOTO ASFK Mia Wasikowska (vľavo) ako učiteľka v satirickej dráme Club Zero rakúskej režisérky Jessicy Hausnerovej z roku 2023.

uvidíme v nich rozdiel medzi hrejivým pohladením, ktoré nás má upokojiť, a vyrušujúcim umením, ktoré „nastavuje zrcadla“. Presne to ponúkajú tri novinky v kinách. Prvá je znepokojivá, provokuje a nabáda k premýšľaniu. Je o mladých študentoch, ktorí to trochu prepísknu s uvedomelým stravovaním. Ak vám z toho bude ťažko, môžete si to rýchlo vykompenzovať dvomi úplne odlišnými kúskami. Vo vnútri toho síce veľa nemajú, ale na dotyk sú veľmi príjemné. V tom prvom budeme zachraňovať samovrahov v Ríme, v druhom pre zmenu staré francúzske panstvo aj s jeho svojráznymi obyvateľmi.

film týždňa: Club Zero

Do prestížnej internátnej školy prichádza nová učiteľka s kurzom uvedomelého stravovania. Jej študenti tým pomôžu nielen sebe, ale aj spoločnosti a celej planéte. Rodičia sú spočiatku nadšení a na obrovskej terase (skoro ako tej predsedovej) luxusnej vily si pochvaľujú, že deti sa naučia niečo o škodlivosti konzumu. V prvom rade sa musia oslobodiť od všetkého, čomu doteraz verili. Napríklad, že k životu potrebujú jedlo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite