Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet priateľstva Tomáša Janovica

.peter Zajac .kultúra .osobnosť

O čom je svet Tomáša Janovica? O kľúčovom okamihu, ktorý je v letmosti najťažšie zachytiť.

Svet priateľstva Tomáša Janovica ILUSTRÁCIA PETER FULMEK/VYDAVATEľSTVO PETRUS Tomáš Janovic na štylizovanom portréte Petra Fulmeka v Knihe o priateľstve aneb přátelství, ktorej autori sú Peter Chalupa a Tomáš Janovic; vydavateľstvo Petrus, Bratislava.

Knihu o priateľstve aneb přátelství skladali Peter Chalupa s Tomášom Janovicom asi päť rokov. Nabobtnávala a až keď hrozilo, že sa nebude dať vziať, ju v roku 2020 ukončili. Boli v nej viac ako všetci s výnimkou solitéra Milana Lasicu. Tomáš Janovic si vybral štyroch priateľov, ktorí už boli na druhom svete – Vlada Bednára, Júliusa Satinského, Kornela Földváriho a Dušana Polakoviča. Dnes by už mohol dopísať aj Lasicu a seba.

Tomáš písal Smutné anekdoty týždeň čo týždeň, mesiac čo mesiac, rok čo rok najprv do týždenníka Domino fórum Jánovi Štrasserovi a potom do časopisu .týždeň Štefanovi Hríbovi. Posledná vyšla deň po jeho smrti 14. decembra 2023 v dvojčísle časopisu 15. decembra 2023: 

Zlí musia byť 24 hodín so sebou. Tak im treba.

Keby chcel, zrejme by tú eliptickú skratku dotiahol Tomáš ešte ďalej. Rozumeli by sme aj čírej vete Zlí musia byť 24 hodín so sebou. Ale keď už dával ako bodku za svojím životom tých zlých, asi chcel mať v tom aforizme za nimi aj mrkvičku posmechu, ktorú sme ako chlapci strúhali každému, kým sme pohŕdali. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite