Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Aké boli najlepšie filmy a seriály roku 2023?

.bibiána Kristína Danitová .martin Horička .kultúra

Končiaci sa rok 2023 by sa z hľadiska kinematografie dal označiť za úspešný. Vzniklo veľa diel, ktoré rozhodne stoja za zhliadnutie. Ktoré z nich vás vtiahnu do deja a nedovolia vám odtrhnúť zrak od obrazovky? A ktoré vám v závere ako čerešničku na torte ponúknu podnet na zamyslenie?

Aké boli najlepšie filmy a seriály roku 2023? youtube

najlepšie filmy roku 2023

barbenheimer 

Najväčšou filmovou udalosťou roka 2023 bola spoločná premiéra filmov Oppenheimer a Barbie. To, že distribútori vybrali pre dva tak rozdielne filmy rovnaký dátum ich uvedenia do kín, spôsobilo na internete senzáciu, ktorá nemala obdobu. Kontrast medzi chladnou drámou o „otcovi“ atómovej bomby a farebnou komédiou o najznámejšej bábike od Matella spustil záplavu vtipných koláži a memečiek, ktoré v lete zaplavili všetky kúty internetu. 

Fenomén, známy ako Barbenheimer, sa zapísal do filmových dejín veľkými ružovo-čiernymi písmenami a po dlhom období pandemického strádania celému svetu dokázal, že Hollywood je stále schopný produkovať popkultúrne hity, ktoré ovplyvňujú naše kolektívne vedomie – v prípade Oppenheimera aj svedomie. 

Hoci sa kvalita oboch filmov líši, prvé miesto na našom zozname najlepších filmov a seriálov roka 2023 si zaslúžia spoločne. Barbenheimer nie je len popkultúrny fenomén, pre kinematografiu sú oba filmy vďaka svojej originalite a koncepčnému spracovaniu dôležitým povzbudením a zároveň potvrdením, že aj filmy, ktoré nie sú o superhrdinoch, dokážu prilákať do kín masy nadšených divákov.

invalid 

Čierna komédia režiséra Jonáša Karáska si zaslúžene získala priazeň divákov. Príbeh o netradičnom priateľstve dobrosrdečného Róma Gaba a cholerického údržbára Laca, ktorý sa kvôli svojej výbušnosti zaplietol s mafiánmi a teraz netúži po ničom inom ako po pomste, si podmanil Slovákov. Nezaujal ich len kvalitným spracovaním a hereckým obsadením. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite