Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tipy na tripy: československý a krištáľový betlehem

.marian Jaslovský .kultúra

Vianočné sviatky sa končia. Rozlúčme sa s nimi spomienkou na dva betlehemy na Morave a vo Východných Čechách, ktoré si môžete pozrieť aj kedykoľvek po Vianociach.

Tipy na tripy: československý a krištáľový betlehem Marian Jaslovský

gigantický československý betlehem

Obec Horní Lideč sa nachádza v Zlínskom kraji a je takmer na hranici s Československom, má približne 1500 obyvateľov a jeden európsky unikát: obrovský československý mechanický Betlehem. Rozprestiera sa na ploche 170 metrov štvorcových je celoročne umiestnený v budove v centre obce a je na nej umiestnených 230 figúrok a viac než sto vyrezávaných stavieb. Do života ho uviedli v roku 2011 ako symbol toho, že aj po rozdelení Československa sú naše vzťahy bratské.

Marian Jaslovský

Je to naozaj monumentálne dielo v celku i v detailoch. Ako produkt viacerých ľudových rezbárov má nerovnomerný štýl a nájdu sa aj insitné momenty, napríklad lyžiar v spoločnosti beduína s ťavou, ale prečo nie. Vianoce sú predsa čas zázrakov. Technologicky je betlehem veľmi sofistikovaný, pohyby postáv sú zmysluplné, všetko sa to hmýri, cinká, radosť pozerať.

Marian Jaslovský

MARIAN JASLOVSKÝ

Marian Jaslovský

Starosta obce Josef Tkadlec nám vysvetľuje, že oni na Valašsku stále nevnímajú hranice medzi Českom a Slovenskom a tak aj vznikla myšlienka československého betlehemu, ktorý bude nielen pripomínať cyrilometodejskú tradíciu, ale nájdu sa v ňom aj kópie významných stavieb Zlínskeho kraja aj Trenčianskeho kraja. Z tých našich tu nájdeme Trenčiansky hrad, Bojnický zámok, kostol na Skalke pri Trenčíne, Mohylu M. R. Štefánika na Bradle, zrúcaniny hradov Beckov, Čachtice a ďalšie.

Marian Jaslovský

Marian Jaslovský

Pozri aj: https://dromedar.zoznam.sk/cl/100258/2440239/Cesi-...

čistá krása krištáľu

Krásny betlehem sme objavili v pardubickom zámku na parádnej stálej expozícii S.K.L.E.M. – Svět Krásy, Lehkosti, Elegance a Magie, ktorej sa budeme ešte venovať samostatne. Dnes si tématicky vyberieme jednu ochutnávku – Krištáľový betlehem Jaromíra Rybáka. Váži vyše 3,5 tony a je vyrobený z vysoko olovnatého krištáľu. „Autor ho vytvoril v rokoch 2004 až 2006 do kaplnky bezdružického zámku. Odtiaľ sa betlehem sťahoval do Pardubíc v roku 2012,“ uviedol kurátor Ivo Křen. „Vo svojej práci nezobrazil iba tradičný vianočný náboženský motív. Dojemná scéna zrodenia v strede kompozície do seba sústredí všeobecné vyjadrenie túžby po láske a nádeji. Je ale rámovaná aj motívy starozákonných príbehov, prvky mytológie i kozmológie. V nich sú obsiahnuté tisícročia archetypálnej ľudskej pokory, tušenia čohosi mocného, riadiaceho naše životy ako nadčasový poriadok.“ 

Marian Jaslovský

Plastiku bolo nutné presťahovať z gotickej sály o poschodie vyššie. Sťahovanie trvalo celý týždeň. „Spadol nám kameň zo srdca, žiadna časť betlehemu nebola poškodená,“ hovorí kurátor. Týždenná akcia začala rozoberaním sklenených a bronzových súčastí, balením do krabíc a následným sťahovaním. Najťažšia časť betlehemu má 750 kilogramov, aj ďalších 10 častí váži desiatky a stovky kilogramov. Pritom je to krehké sklo. Jediná cesta do novej sály vedie po úzkych a dosť strmých schodoch.“ 

Marian Jaslovský

Rozmery: výška 245 cm, šírka 180 cm, hĺbka 70 cm

Technológia spracovania: sklo tavené do formy, brúsené, pozlátené, leptané / liaty bronz, cizelovaný a patinovaný / mosadzná doska prerezávaná vodným lúčom, leptaná

Materiál: vysoko olovnatý krištáľ s obsahom 48 % olova, farbený selénom, pozlátený / bronz / mosadz / drevo

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite