Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

plan.art vám praje pokojné vianočné sviatky

.mariana Jaremková .kultúra

Knihy, hudba, filmy. Predvianočno-vianočný víkendový TO DO list je usadený do pohodlia domova.

plan.art vám praje pokojné vianočné sviatky Josef Sudek Plač padá cez srdce ako dážď cez tmu mesta (Paul Verlaine: Plač padá cez srdce)

čo čítať:

V našich víkendových to do listoch sme vám dali veľa knižných tipov a veľa sme nestihli. Na tieto sviatočné dni vyberáme zopár kníh o tých, ktorí svojím umením robia náš svet krajším. Svetlo bude vždy silnejšie ako tma a takýmto lúčom môže byť práve aj umenie.

andrea Sedláčková: Toyen. První dáma surrealismu

Toyen je zosobnením slobody v umení aj živote.  Intenzita jej obrazov má zdroj v ich krehkosti, majú v sebe dráždivé tajomstvo, pretože aj sny môžu byť nebezpečné. Aký je skutočný príbeh Toyen, ktorá si veľmi rada, a aj za pomoci svojich súpútníkov,  vymýšľala a vytvárala mýty o sebe už počas svojho života, aby po jej smrti ešte nabrali na intenzite. Spisovateľka a filmová režisérka Andrea Sedláčková dlho bádala v archívoch, policajných záznamoch, nepublikovaných denníkoch, aby našla tú skutočnú Toyen.  Jej osud je spojený s menami ako V. Nezval, K. Teige, J. Heisler, A. Breton, P. Eluard a samozrejme J. Štyrský. Praha a Paríž, galérie, kaviarne, neopakovateľné genius loci oboch miest. Súčasne v knihe odkrýva i históriu jej obrazov a súčasťou obsiahlej knihy je aj viac ako 200 reprodukcií a dokumentárnych fotografií.

igor Ďurišin 1947 – 2021 Portrét strateného umelca

Komplexná monografia s množstvom fotografického a textového materiálu vrátane spomienok jeho priateľov a súpisu autorovho diela.

Priekopník mail-artu Igor Ďurišin študoval na začiatku 60-tych rokov na Strednej škole umeleckého priemyslu v Bratislave. V roku 1971 ho za rebelský postoj voči režimu odsúdili na 4-mesačný trest v ilavskej väznici. Po roku 1974 žil a tvoril v Košiciach ako výrazný a nonkonformný solitér v rámci undergroundovej košickej scény. Režim mu nikdy nedovolil vystavovať a nikdy ho nevzali za člena výtvarných zväzov. Žil v mizerných podmienkach, pracoval ako premietač v košických kinách a tvoril výrazné grafické práce vo svojom pivničnom byte. Po otvorenom proteste na vernisáži v košickej Východoslovenskej galérii v máji 1982 už odmietol v krajine zostať a v roku 1985 sa vysťahoval do Nemecka, pričom na Slovensku upadol do umenovedného zabudnutia. Knihu zostavil Milan Ftáčnik. 

bohunka Koklesová, Jana Hojstričová, Marian Zervan, Monika Mitášová, Palo Macho: Experimentation and Reversibility

Publikácia prezentuje spoločnú tvorbu dvoch výtvarníkov – fotografky Jany Hojstričovej a sklára Pala Macha, ktorí spolupracujú od roku 2010 a svoje spoločné projekty viackrát úspešne vystavovali doma aj v zahraničí. Kniha obrazom a slovom mapuje ich spoločné projekty in situ (2010 – 2021), ich novátorskú pozíciu na súčasnej scéne, keďže sa im v priebehu rokov podarilo cez viaceré technologické experimenty spojiť fotografiu a sklo (nielen na ploche, 2D), ale aj v priestore (3D) – v poslednom čase umeleckým uvažovaním vykročili ku komplexnému stvárneniu priestoru formou spoločných inštalácií. Publikácia okrem obrazovej časti obsahuje nové interpretačné texty historičky umenia Bohunky Koklesovej, spoločný text Mariana Zervana a Moniky Mitášovej. 

jana Vargová, Marian Jaslovský: Marián Varga. Nebo, peklo, raj

Dvojica autorov o knihe hovorí: Marián Varga si pre svoje skladby či albumy rád požičiaval názvy obľúbených literárnych diel, spomeňme aspoň Ulicu plnú plášťov do dažďa, Nesmierny smútok hotelovej izby alebo Speak, Memory. My sme sa ním inšpirovali. Dôvody, prečo sme si pre knihu o Mariánovi požičali názov románu Julia Cortázara Nebo, peklo, raj, sú najmenej dva: on sa k nemu celý život opakovane vracal a naša kniha je tak ako Cortázarovo dielo viacvrstvový záznam, ktorý z rôznych uhlov a vzdialeností nasvecuje „hlavného hrdinu”. Táto neautorizovaná, zato však mimoriadne živá biografia Mariána Vargu je zostavená z množstva rozhovorov, fikcií, anekdot, ale predovšetkým autentických minipríbehov od jeho spolupútnikov, ľudí, ktorí spoluvytvárali Mariánov svet a priamo sa dotýkali jeho zložitej, no charizmatickej osobnosti. Osobnosti, ktorá bola za života právom aj neprávom opradená legendami, pretože v plnej miere zakúsila svoje nebo, peklo i raj.

čo pozerať: 

Pre portál DAFilms sme pripravili malý výber filmových chuťoviek, ktoré prepája - sloboda - ich hrdinov, antihrdinov či umelecká sloboda ich tvorcov. Programový špeciál plan.art odporúča nájdete na webe DAFilms. 

Viacero filmov sa nám do výberu nevmestilo, tak ešte pridávame zopár ďalších (domácich) titulov:

66 sezón (r. Peter Kerekes)

Prostredníctvom príbehov, ktoré sa odohrali medzi rokmi 1936 a 2002, zachytáva Kerekesov dlhometrážny debut 66 sezón zo života obľúbenej košickej plavárne a rovnaký počet rokov v histórii strednej Európy. Mozaika osudov a spomínania pamätníkov rekonštruuje príbeh histórie Slovenska: nejde pritom o odosobnené dejiny, na pozadí ktorých sa odohrávajú akési životy, ale len o príbehy ľudí, ktoré sú sami dejinami.

vtáčkovia, siroty a blázni (r. Juraj Jakubisko)

Mozaikovité, hravé podobenstvo odohrávajúce sa v presne neurčenom časopriestore, v bláznivom svete bez ideálov, vo svete násilia, cynizmu a beznádeje. Jeho hlavní predstavitelia, traja opustení blázni v šialenom a škaredom svete prežívajú len vďaka svojmu bláznovstvu, vďaka princípu hry a filozofie radosti. Spoločne žijú, hrajú sa, milujú i nenávidia.

alchymická pec (r. Adam Oľha)

Na DAFilms nájdete množstvo filmov Jana Švankmajera a jeden aj o ňom. Svetoznámy režisér, animátor, výtvarník a surrealista, jeho manželka výtvarníčka Eva a producent Jaromír Kallista ako protagonisti filmu, ktorý bilancuje ich doterajšie myslenie a tvorbu. Film ukazuje, že aj svetová kinematografia môže vznikať “na kolene” a že cez autentické prežívanie magického sveta je možné zvíťaziť i nad smrťou.

drak sa vracia (r. Eduard Grečner)

Brilantne nakrútená balada o láske, nenávisti a hľadaní cesty z osamelosti.  Doteraz neprekonané filmové spracovanie lyrizovanej prózy.

Vypočujte si aj rozhovor s Martinom Šulíkom k filmu Emília o herečke Emílii Vášáryovej.

obrazy starého sveta (r. Dušan Hanák)

Sugestívne portréty starých ľudí z Liptova a Oravy, ktorí dokážu aj v stave civilizačného chaosu a neistoty žiť vnútorne slobodní. Martinček & Hanák.

posledný autobus (r. Ivana Laučíková, Martin Snopek)

Kombinovaný hrano-animovaný film Martina Snopeka a Ivany Laučíkovej spracúva univerzálnu tému ľudského egoizmu a strachu. Prináša znepokojujúce podobenstvo z ríše zvierat, kde hrdinovia v kritickom momente ohrozenia odhaľujú svoj pravý charakter a v mene vlastnej záchrany sú schopní obetovať aj svojich najbližších. Posledný autobus je poslednou možnosťou úniku, extrémnou situáciou...

martin Slivka - Muž, ktorý sadil stromy (r. Martin Šulík)

Režisér Martin Šulík sa snažil nájsť spôsob aby spomienky na profesora Slivku dostal z polohy monografie do širších, intímnych dramatických súvislostí, cez výpovede jeho rodiny, žiakov i priateľov. Tento film nie je len prejavom obdivu k doyenovi slovenského dokumentárneho filmu, ale aj výrazom potreby analyzovať a zhodnotiť jeho veľké dielo a umiestniť ho do európskeho kontextu.

...a z ďalších platforiem vyberáme ešte niekoľko zaujímavých portrétov:

o Susan Sontagovej (HBO Max)

Esejistka, kritička, filozofka, prozaička, filmárka a aktivistka. Brilantná intelektuálka, ktorá prekročila akademické prostredie a stala sa ikonou (nielen) svojej generácie. Jej heslom bolo - vidieť viac, počuť viac, cítiť viac a napĺňala ho celý život.  Dokumentárny film pracuje s množstvom archívnych materiálov a zachytáva Susan Sontag vo všetkých polohách - od intímnych, privátnych až po jej status jednej z najvplyvnejších mysliteliek 20. storočia, ktorá ovplyvňuje i ďalšie generácie stále aktuálnou rezonanciou myšlienok.

arthur Miller: Spisovateľ (HBO Max)

Rebecca Millerová natočila portrét svojho otca skrz improvizované rozhovory, pri ktorých sa stretávali  v priebehu niekoľkých rokov v ich rodinnom sídle.  Vzájomná blízkosť vedie k intímnemu portrétu jedného z najvýznamnejších svetových dramatikov. Úprimné úvahy o písaní aj živote. Nemilosrdný komentár, ktorý nájdeme v Millerových hrách má korene v živote, ktorý sám žil. 

ranné obdobie Wima Wendersa (Netflix)

Skôr ako v našich kinách konečne uvidíme najnovší (a po dlhšej dobe naozaj vynikajúci) film Wima Wendersa Perfect days vráťme sa do jeho detstva, kedy sa začala jeho láska k umeniu a filmu, ktorá sa premenila na skutočnú vášeň. Jej výsledkom boli zásadné diela svetovej kinematografie. 

"Som môj príbeh," odpovedá jedna z postáv vo filme V behu času na otázku kto je.  Wenders rozpráva svoj príbeh do momentu, kedy odišiel do USA a jeho rozprávanie dopĺňajú napr. herec Bruno Ganz či spisovateľ Peter Handke.

igor Levit - Bez strachu (edisonline)

“Beethovenova hudba nepozná strach a ja sa musím pokúsiť byť čo najviac nebojácny.”

Igor Levit je vo svojich 34 rokoch vo svete klasickej hudby úplne výnimočným umelcom. Mladý rebel, ktorý sa pri klavíri mení na skúseného hudobníka s vyzretou dušou. V deviatich rokoch prišiel do Nemecka ako židovský prisťahovalec ruského pôvodu. Mať svoj názor a verejne ho prejavovať pre neho nebola voľba, ale stratégia prežitia, ktorú uplatňuje vo svojom živote aj vo svojej hudbe. Film sleduje umelca v priebehu dvoch rokov, keď skúma svoj „život po Beethovenovi“, keď hľadá ďalšiu výzvu, svoju umeleckú identitu. Sledujeme, ako Levit nahráva nové skladby, sme svedkami jeho intenzívneho ponorenia do hudby, vidíme, ako spolupracuje s dirigentmi, orchestrami a poprednými nahrávacími štúdiami a s akou vrelosťou ho prijíma publikum. A potom udrie covid. Levit, ktorý si zazmluvnil viac ako 100 koncertov po celom svete, aby potom sledoval, ako sa jeden po druhom ruší, je medzi prvými, kto sa na novú situáciu adaptuje, a na instagrame a twitteri vytvorí hudobnú záchrannú linku medzi sebou a svojou komunitou. Počas tohto procesu nachádza novú slobodu, vzdialenú od obmedzení, ktoré diktujú turné, vydavateľstvo a marketing.

+ jeden bonus:

sils Maria (edisonline)

Očarujúca a stále atraktívna štyridsiatnička Maria Enders je na vrchole svojej hereckej kariéry, ktorú pred dvadsiatimi rokmi odštartovala stvárnením provokatívnej a nezabudnuteľnej postavy Sigrid v oceňovanom divadelnom predstavení. Práve prijala ponuku zahrať si v súčasnom remaku tejto slávnej hry, avšak tentoraz sa má zhostiť úlohy staršej Heleny, ktorú Sigrid zvedie a doženie až k samovražde. Maria so svojou asistentkou odchádza do Sils Marie, odľahlej oblasti švajčiarskych Álp, aby sa nerušene pripravovala na svoju náročnú úlohu. Autorom skvelej štúdiu tvorivého procesu i charakterov je Olivier Assayas.

...a jedno blu-ray:

squaring the Circle (The Story of Hipgnosis)

Fascinujúci pohľad do histórie rocku. Ako inak cez fotografie, resp. dizajn.  Aj človek, ktorý nikdy nepočul o Pink Floyd pozná obal ich albumu The Dark Side of the Moon - sklenený hranol rozptyľujúci biele svetlo do farieb spektra. Nový dokumentárny film nazvaný Squaring the Circle (Kvadratúra kruhu) Antona Corbijna asi minie naše kiná, ale môžete si ho pozrieť doma. Corbijn v ňom mapuje príbeh Storma Thorgersona a Aubreyho „Po“ Powella, kreatívnych géniov stojacich za štúdiom Hipgnosis, ktoré vytvorilo ikonické obaly albumov kapiel Pink Floyd, Led Zeppelin a mnohých ďalších. Obal albumu ako konceptuálne umenie. Film obsahuje úplne nové rozhovory s Davidom Gilmourom a Nickom Masonom z Pink Floyd, Jimmym Pageom a Robertom Plantom z Led Zeppelin, Paulom McCartneym, Petrom Gabrielom, Noelom Gallagherom a mnohými ďalšími. Corbijn tu navyše doviedol do dokonalosti spojenie obrazu a hudby. 

čo počúvať:

náš výber z nášho výberu albumov, ktoré vyšli v tomto roku a niektoré boli často pozoruhodnými návratmi

SQÜRL: Silver Haze

Silver Haze je po množstve EP a filmovej hudby debutovým štúdiovým albumom dua SQÜRL , ktoré tvoria režisér Jim Jarmusch a filmový producent Carter Logan. SQÜRL sme počuli na soundtracku k Jarmushovým  filmom Prežijú len milenci či Paterson. Ešte pod názvom Bad Rabbit nahrali aj soundtrack k inému Jarmuschovmu filmu Hranice ovládania. 

Minimalistické, intenzívne, pracujúce so širokou škálou zvukov a atmosférou, ktorá vás okamžite vtiahne. Psychedelické, ponuré i nostalgické. 

iggy Pop: Every Loser

Krstný otec punku vydal svoj 19. štúdiový album …a s ním sa vrátil Iggy Pop vo svojej najlepšej  rockovej podobe. Akokoľvek bol skvelý v šansónovo-jazzovej podobe na Preliminaires, po niekoľkých ďalších albumoch a elektoronickom experimentovaní je Every Loser návratom k vlastným koreňom, k ére Stooges, ku ktorej odkazuje rew štýlom viacero skladieb. Ale je tu i akustická  Morning Show, až intímna rocková balada, podobne ako ďalšia baladická Strung Out Johnny. Nechýba spomienka na Andyho Warhola v The News for Andy, počúvame ako sa (sebaironicky) zabáva v skladbe Neo Punk. Na albume sa stretli napr. bubeník Red Hot Chili Peppers Chad Smith, basgitarista Guns N' Roses Duff McKagan, gitarista Stone Gossard z Pearl Jam, zosnulý bubeník z Foo Fighters Taylor Hawkins či gitarista Dave Navarro z Jane's Addiction.

mick Harvey & Amanda Acevedo:  Phantasmagoria in Blue

Mick Harvey je známy tak spoluprácou s Nickom Caveom a PJ Harvey, ako aj sólovými projektami. Na novom albume sa v duetách spojil s mexickou umelkyňou a filmárkou  Amandou Acevedo. Na albume je okrem pôvodných skladieb aj niekoľko coververzií. Tematicky skúmajú večné témy ako smrť, láska a hľadanie zmyslu života, ako aj prepojeniea so záhadným a mýtickým.

PJ Harvey: Inside the Old Year Dying

Po siedmych rokoch prichádza PJ Harvey s novým albumom Inside the Old Year Dying. Zhudobnila na ňom svoju knihu poézie Orlam. A tak ako verše aj texty a hudba na albume majú silnú atmosféru. PJ Harvey čerpá z folklóru a legiend rodného Dorsetu, dokonca využíva aj miesty archaický dialekt. Sledujeme na ňom príbeh dievčaťa, ktoré vidí duchov a  zjavenie  Wyman-Elvis, ktoré je napoly Ježiš (kráľ kráľov) a napoly Elvis. Hypnotické pochmúrne rytmy, folk-rockové aranžmány aj garážový rock. Je to drsné, znepokojujúce, ale poetické počúvanie pre tých, ktorí sa radi stratia v hudbe. 

joe Bonamassa: Blues Deluxe Vol. 2

Už 16. štúdiový album, na ktorom sú dve pôvodné skladby a osem coververzií. Vychádza 20 rokov po tom, čo Bonamassa vydal pôvodný album Blues Deluxe. „Keby ste mi pred 20 rokmi povedali, že moja kariéra bude trvať tak dlho, že vydám album k 20. výročiu tejto malej nahrávky s názvom Blues Deluxe, som si istý, že by som sa zasmial," povedal Bonamassa.  „Kontrast medzi namysleným 26-ročným a etablovaným 46-ročným je značný. (...) Som vôbec taký dobrý, aby som znova vzdal hold svojim hrdinom? Odpoveď je niekde na tomto albume.”

the Task Has Overwhelmed Us

Tribute album The Task Has Overwhelmed Us  je štvrtou (a poslednou) časťou série The Jeffrey Lee Pierce Sessions Projeckt, ktorý v roku 2006 vytvoril gitarista Cypress Greove ako poctu zosnulej  ikona alternatívneho rocku Jeffreymu Lee Pierceovi a je postavený na nových interpretáciách skladieb, ale aj demo verzií a náčrtov piesní, ktoré nahral bývalý frontman Gun Club. The Task Has Overwhelmed Us nadväzuje na albumy  We Are Only Riders (2009), The Journey Is Long (2012) a Axels and Sockets (2014) a opäť na ňom nájdeme zvučné mená - Nick Cave, ktorý je súčasťou projektu od začiatku, po prvý krát sa pripojili Dave Gahan či Jim Jarmusch, vydania sa už nedožil Mark Lanegan,  nechýbajú opäť ani Mick Harvey, Debbie Harry, Warren Ellis, Lydia Lunch a ďalší.

party Dozen: The Real Work

Album austrálskych Party Dozen - zvukového projektu voľne založeného na improvizácii saxofonistky Kirsty Tickle a perkusionistu Jonathana Bouleta vyšiel už minulý rok.  Dvojica ho predstavuje ako  „ album voľne tematizovaný okolo myšlienky práce. Radi premýšľame o našich hudobných nástrojoch ako o nástrojoch. Proces práce na Party Dozennie je veľmi vážny, v štúdiu ale vládne hravosť a radosť. (…) Každá nahrávka je kompiláciou nápadov, o ktorých si myslíme, že sme ich ako kapela ešte nepreskúmali. Zakaždým, keď jammujeme, zvažujeme, ako by to zapadlo do nášho katalógu ako celku.“ Na albume je napr. skladba Macca The Mutt, na ktorej si duo po prvý krát prizvalo na spoluprácu iného hudobníka. Kto pozná predchádzajúcu tvorbu Party Dozen, vníma v nej vplyvy The Birthday Party a tak neprekvapí, že tým hosťujúcim hudobníkom je Nick Cave. 

bob Dylan: Shadow Kingdom

Na začiatku bol noir koncertný film (2021), efektne nasnímaný v malom zadymenom bare, čierno-bielo, Dylan spievajúci takmer v úplnom šere v sprievode (opäť) akustickej gitary, kapela za ním sú iba tiene, podivné osadenstvo, ktoré si kapelu ani nevšíma.  Noir v štýle starách klipov Toma Waitsa sa dá vidieť na zahraničných streamovacích paltformách.

...a k filmu vyšiel aj soundtrack

jolie Holland: Haunted Mountain

Jolie Holland som objavila cez skladbu Old Fashioned Morphine z jej fantastického albumu Escondida. Na novinke Haunted Mountain táto šamanka opäť dokonale prepája rôzne žánre s tradičnou hudbou a vytvára úplne nové hudobné svety, v textoch je to stále rovnako silná  a provokujúca poézia. 

terrible 2s: Dotýkať sa oblakov

Po rozpade Živých kvetov sa na domácej hudobnej scéne objavila skupina Terrible 2s. Krátko po debutovej nahrávke a dvojsingli vyšiel ich druhý album. Autorkami nových skladieb sú opäť Lucia Piussi a Agnes Lovecká a do zvuku kapely výrazne zasiahla basgitaristka Eva Turnová z legendárnych Plastic People of the Universe či DG 307.  Album má všetko čo na kapele máme radi (a mali sme už aj na Živých kvetoch) - je to hravé, ale nechýba tomu ostrá kritika, názor a výpoveď. No a k tomu skvelý cover od Pala Čejku.

stroon: Meditations on Dichotomy

Novým albumom Meditations on Dichotomy uzatvára Stroon svoju vokálnu sériu, ktorá zahŕňa albumy Songs of Concealed Amplitude (2020) a Überhormones (2018). Táto štyridsaťminútová skladba pre soprán, ansámbel a elektroniku je spojením experimentálnej a súčasnej klasickej hudby. Témou libreta je polarizácia spoločnosti, presýtenie informačného priestoru protichodnými informáciami a snaha nájsť osobné východisko z tejto situácie. Skladba pozostáva z dvoch častí - Tensions a Releases - odkazujúcich na pocit napätia a uvoľnenia z neho. Tensions hovorí o narastajúcom napätí v spoločnosti, o neschopnosti nájsť spôsob, ako sa zjednotiť pri diskusiách o aktuálnych témach, ako sú rod, trans identita, klimatické zmeny, imigrácia, progresivizmus a konzervativizmus. Releases, uvoľnenie z napätia, je snahou o zmierenie, nájdenie cesty a ľudského spojenia, uvedomenie si, že sme súčasťou jedného priestoru. (Stroona môžete počuť napr. aj v skupine Škvíry & Spoje, ich album Hotel Spojár zaradil prestížny magazín The Wire medzi 50 najlepších albumov r. 2023)

daniel Salontay - Jakub Kačic - Daniel Špiner:  Zedzdžez

Trojica hudobníkov sa stretla, dali si raňajky …a potom začali hrať. Bez predchádzajúceho komponovania či príprav. 

Takto si to zopakovali 3x a výsledkom je Zedzdžez. "Povedali sme si, že budeme hrať s pocitom, ako keď sa človek prvýkrát dostane k nástroju a je očarený jeho zvukom.”

the Rolling Stones: Hackney Diamonds

...the stones keep rolling

PLAN.ART vám praje príjemné víkendové dni!

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite