Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ministerka Šimkovičová zavádza. Jej vlastný rezort o tom má dôkaz!

.redakcia .kultúra

Stanovisko Post Bellum k dnes medializovaným tvrdeniam ministerky kultúry, pani Martiny Šimkovičovej

Ministerka Šimkovičová zavádza. Jej vlastný rezort o tom má dôkaz!

post Bellum sa dištancuje od slov ministerky kultúry pani Martiny Šimkovičovej, ktorá vo svojom videu na sociálnych sieťach naznačuje možný konflikt záujmov pri rozhodovaní o grantoch Ministerstva kultúry SR na boj proti dezinformáciám. 

Organizácia Post Bellum SK sa zapojila do otvorenej grantovej výzvy MK SR, ktorá bola široko propagovaná a riadne medializovaná. Nebola to žiadna pokútna uzatvorená aktivita len pre vybrané mimovládky, ako manipulatívne naznačuje pani ministerka. Zapojiť sa do nej mohli všetky subjekty, ktoré k danej téme mohli a chceli ministerstvu ponúknuť svoje nápady a projekty. Celá organizácia procesu bola výhradne v rukách pracovníkov Ministerstva kultúry SR a plne rešpektovala platnú európsku i slovenskú legislatívu, princípy otvorenej súťaže a transparentnosti.

Vyjadrenia pani Šimkovičovej sú škandalózne hlavne preto, že ministerka upozorňuje na údajný konflikt záujmu aj napriek tomu, že Ministerstvo kultúry SR disponuje písomnou informáciou, že posudzovateľ pán Jakub Goda, zamestnanec Kancelárie prezidenta SR, sa z procesu posudzovania žiadosti organizácie Post Bellum SK vylúčil práve preto, aby ani len nevzniklo podozrenie z možného konfliktu záujmov.  

Odmietame tiež zavádzajúce tvrdenia pani ministerky o prepojení na konkrétne politické strany a hnutia, či predvolebné aktivity v prospech konkrétneho politického subjektu. Takého aktivity sme nikdy nevykonávali a nevykonávame.

„Pani ministerka sa dnes otvorene priznala, že aj napriek tomu, že sme splnili všetky požiadavky grantovej výzvy Ministerstva kultúry SR, tak sa nás rozhodla diskriminovať iba preto, že spolupracujeme s partnerom pani prezidentky – pánom Jurajom Rizmanom. Takáto diskriminácia je neakceptovateľná, neprofesionálna a manipulatívna verejnú mienku o našej práci, ktorú si dosiaľ ministri a ministerky kultúry SR vážili, rešpektovali ju a viedli s nami odborný dialóg. V konečnom dôsledku neprijímame ani formu akou pani ministerka kultúry komunikuje program a dotačnú výzvu. Do dnešného dňa sme nedostali žiadnu oficiálnu informáciu ako bol náš podaný projekt hodnotený, či bol podporený a akou sumou. V portáli dotácii MK SR je stále uvedená informácia, že prebieha schvaľovací proces. Pani ministerka našu prácu neobmedzí a nezastaví. Pokračujeme ďalej,“ konštatovala riaditeľka Post Bellum SK, Sandra Polovková.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite