Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

plan.art: Víkendový TO DO list 16. – 17. december

.mariana Jaremková .kultúra

PLAN.ART pre vás opäť pripravil víkendový TO DO list.

plan.art: Víkendový TO DO list 16. – 17. december TOYEN - Cirkus

kam do galérie:

bA 60 – 69. Šesťdesiate v Bratislave 

V šesťdesiatych rokoch 20. storočia sa na svetovej scéne objavila prvá povojnová generácia s jasne vyhraneným postojom k životu. V Bratislave v socialistickom Československu ešte pretrvávala pamäť na predvojnové kultúrne a spoločenské tradície, čiastočne už zredukované represiami v päťdesiatych rokoch, do ktorých vnášali svoje zvyky aj ľudia z vidieka sťahujúci sa za prácou do mesta. Celkovú atmosféru, a aj život v Bratislave, však výrazne formovalo uvoľňovanie režimu umožňujúce reagovať aj na dianie za hranicami sovietskej sféry. Kritika režimu viedla k snahám o zmenu spoločnosti ukončeným tankami v auguste v roku 1968. Cieľom výstavy je priblížiť desať legendárnych rokov v dejinách mesta prostredníctvom originálnych dobových artefaktov a fotografií vypovedajúcich o každodennom živote. Výrazné miesto patrí plagátu, jednému z nosných médií slúžiacemu aj propagande, zároveň prezentujúcemu i súčasné výtvarné umenie.

kde: MMB, Apponyiho palác, Radničná 1, Bratislava

kedy: ut - ne: 10.00 -18.00

jan Saudek 89 

V levickej synagóge nájdete výber toho najlepšieho z celoživotnej tvorby Jana Saudka a aj niekoľko noviniek. „Ide o výjavy, ktoré sú však spojené jedinou víziou – osláviť človeka ako takého“, hovorí o svojej výstave Jan Saudek. Téma ľudského života ovplyvnila celú jeho umeleckú tvorbu. K tomuto ho priviedol súbor fotografií Ľudská rodina od fotografa Edwarda Steichena.

Jedným z najčastejších motívov množstva Saudkových slávnych fotografií sú ženy, ktoré mu boli inšpiráciou po celý život. „Túžil som po sláve a bohatstve – a nič z toho som nedosiahol. Ale niekoľkokrát som stál blízko nevýslovnej krásy – vždy to bola žena, a to bolo pre mňa omnoho viac,“ hovorí o svojej tvorbe. Súčasťou výstavy bude aj výstava fotografií jeho manželky Pavlíny Saudkovej „CESTY CIRKU“. 

kde: synagóga Levice

kedy: iba v pracovných dňoch, po - pi: 9.00-12.00, 12.30 - 16.30

vila Tugendhat virtuálne 

Ak ste už vilu Tugendhat, majstrovské dielo architekta Ludwiga Mies van der Roheho navštívili a chcete si ju prejsť znova, dokonca nahliadnuť aj tam, kam ani pri prehliadke nie je možné nazrieť, úplne nová virtuálna prehliadka vám to umožní. Prejdete si všetky tri poschodia, záhradu a návštevníkom bežne neprístupné miestnosti. Prehliadka interaktívne prepája virtuálnu realitu a textovými, foto a video materiálmy.

Nájdete ju na tomto odkaze.

hvězdy 

Už iba počas tohto víkendu si v SNG môžete pozrieť výstavu Hvězdy, ktorá predstavuje tvorbu šiestich „hviezdnych“ predstaviteľov, zakladateľov moderného umenia – Františka Kupku, Emila Fillu, Antonína Procházku, Jana Zrzavého, Františka Foltýna a Toyen. Všetci spolu, a každý inak, významným spôsobom formovali podobu českej a európskej moderny a avantgardy prvej polovice 20. storočia. Českí umelci od začiatku storočia pohotovo a presvedčivo reagovali na striedanie jednotlivých tendencií v umení a v niektorých prípadoch ich dokázali predpovedať i spoluutvárať v európskom a svetovom kontexte. Taká bola napríklad úloha Františka Kupku, ktorý stál pri vzniku abstraktného maliarstva. Všetci sa snažili pochopiť a nadviazať na nové názorové prúdy a tiež ich originálne rozvinúť v aktívnom vzťahu k centrám vývoja európskeho umenia, ako aj k domácim podmienkam. Svojou tvorbou otvárali novú etapu dejín modernej civilizácie a kultúry, definovali miesto a funkciu umenia v demokratickej spoločnosti medzivojnovej republiky.

kde: Slovenská národná galéria 

kedy: so – ne: 10.00 – 18.00

Emil Fila - Sochařka v ateliéru

kam do divadla:

divadlo Jedným dychom: ARGO A ASTOR (interiér vzťahov) 

„Každý má v sebe miesto, ktoré čaká na zaplnenie.“

Nová tanečná inscenácia  divadla Jedným dychom je o vzťahoch a putách medzi nimi. Viac si nej prečítajte na plan.art.

kde: Štúdio 12 na Jakubovom námestí 12 v Bratislave

kedy: 16. a 17. 12. o 19.00

divadlo Stoka: Endokanabinoid 

Inscenácia plná čierneho humoru, irónie a sarkazmu. Endokanabinoid je látka podobná tetrahydrokanabinolu. Kanabinoidy majú relaxačný a mierne euforický účinok. Ako sa vyrovnať s tým, že ľudské telo je schopné vytvoriť si látku, ktorú legislatíva zakazuje? Kam nás to Stvoriteľ ženie? Hľadáme si cestu do raja. Balansujeme na krehkej hranici dobra a zla. V honbe za pôžitkami strácame ľudskosť. Kde je naša budúcnosť? Tušíme o nej niečo alebo sa len bojíme? Bojíme sa života? Za groteskným humorom Divadla Stoka sa ukrývajú naše frustrácie a existenciálne úzkosti. Každý vie, že keď príde Stoka, dozvieme sa o sebe niečo nepríjemné. Niečo, o čom by sme radšej nevedeli alebo nechceli vedieť. A predsa alebo práve preto je Stoka súčasťou nášho spoločenského vedomia.

kde: divadlo Stoka, Karpatská 2

kedy: 17. 12. o 19.00

haDivadlo: Jenom konec světa 

Divadelnú hru J.-L. Lagarceho už možno poznáte z filmového spracovania v réžii Xaviera Dolana. Inscenácia brnenského HaDivadla je „na pomezí reality a modelu. Divadlo a počítačová hra. Simulátor rodiny. V divadelní hře nejhranějšího současného francouzského dramatika rezonuje autobiografický motiv komplikovaného vztahu mezi městským liberálním intelektuálem a jeho rodinou žijící na venkově. Touha po intimitě na pozadí motivů návratu domů, opuštění blízkých, změny místa a identity, třídy a vztahu k životu a hodnotám, tvoří ve francouzské literatuře důležité téma. Můžeme ho najít u autorů a autorek jako je Didier Eribon, Annie Ernaux,  Michel Houellebecq nebo Édouard Louis, který si svůj pseudonym zvolil podle jména hlavní postavy hry Jenom konec světa.“ 

kde: HaDivadlo, Alfa pasáž, Poštovská 8d, Brno

kedy: 16. 12. o 19.30

kam do kina:

pozor, padá SNG! 

Kafkovský proces rekonštrukcie Slovenskej národnej galérie trval viac ako desať rokov. Príliš dlho sa zdalo, že svetlo na konci tunela a dokončenie stavby ostane v nedohľadne. Celé tie roky riaditeľka galérie Alexandra Kusá spolu so svojím otcom, architektom rekonštrukcie a kolegyňami a kolegami bojovali za to, aby sa slovenskej spoločnosti splnil sen o modernej kultúrnej inštitúcii. Šialená horská dráha plná politických úskalí, meškajúcich povolení a bojov so stavebníkmi priviedla Alexandru viackrát k pochybnosti, či jej úsilie má vôbec zmysel.

rozsviť světlo, ať je vidět 

Zatiaľ sa dá vidieť iba v českých kinách no veríme, že sadostane aj do slovenskej distribúcie.  Film pre (ale nielen) fanúšikov skupiny Už jsme doma je portrétom Miroslava Waneka, zakladateľa kapely a Martina Velíška, výtvarníka a nehrajúceho člena UjD, ktorý dal skupine jej vizuální podobu. „Ukazuje třicetileté přátelství těchto osobností a noří se jak do jejich úspěchů, tak i do syrovosti démonů, kterými byli zmítáni. Wanek a Velíšek zformovali tvůrčí partnerství, které definovalo nejen českou nezávislou hudební scénu, ale dalo ráz filmovým klasikám jako Fimfárum. Stačí se tedy s nimi vydat na cestu. Z Teplic, přes Žižkov až na konec světa.“ 

z gauča:

Všade teraz nájdete rôzne best off-ky vrátane tých filmových. my sme pre portál DAFilms pripravili malý výber filmových chuťoviek, ktoré prepája - sloboda - ich hrdinov, antihrdinov či umelecká sloboda ich tvorcov. Programový špeciál plan.art odporúča nájdete na webe DAFilms.

americký cisár (Dramox) 

Koprodukčný divadelný projekt Štúdia 12 a Divadla Pôtoň vytvorený na základe rovnomennej reportáže rakúskeho spisovateľa Martina Pollacka si môžete pozrieť už aj online. Scénická kompozícia vychádzajúca z reportážnej knihy Americký cisár, ktorá spracúva tému hromadného vysťahovalectva na prelome 19. a 20. storočia a dokazuje, že utečenecká kríza nie je slovným spojením, ktoré sa týka výhradne dnešných dní. Aj naši predkovia z východu rakúsko-uhorskej monarchie boli na sklonku 19. storočia súčasťou exodu obrovských rozmerov a zároveň boli výhodným obchodným artiklom pre špekulantov, prevádzačov, agentov a podvodníkov každého druhu. Toto obdobie približuje množstvom historických faktov podporených silnými príbehmi a osudmi konkrétnych ľudí.

čo čítať:

sHOOTY: Matovič, pandémia, vojna (výber z čmáraníc z Denníka N 2020-2023) 

„Keďže je to šiesta kniha v tejto sérii, môžem zodpovedne prehlásiť, že to bolo najhysterickejšie volebné obdobie ktorému som sa doposiaľ venoval. Diapazón a kadencia (ehm) výstredných nápadov, riešení, vyhlásení a aj reakcií na ne sú skutočne ohromujúce a kniha ich zďaleka všetky nepokryla. Toto obdobie započalo éru, v ktorej je už samotná slovenská politika takou karikatúrou, že vlastne ani neviem či má moja práca ešte nejaký zmysel. Napriek tomu si myslím, že táto kniha bude slúžiť ako solídna časová konzerva na pripomenutie si toho, čo predchádzalo tomu, v čom sme a budeme a zároveň ako encyklopédia nepríčetnej politiky.“ (Shooty)

A keď už budete mať politiky a politikov dosť, vypočujte si náš podcast, ktorý je o oveľa príjemnejších veciach, ako sú knihy, hudba..a rybyčky.

dadek Diestler: Dekáda naplno 

Hovorí sa, že kto si ich pamätá, ten ich nežil. Deväťdesiatky. Táto kniha vám toho pripomenie veľa. Prvý komplexný pohľad na českú hudobnú scénu po novembri 89. Kluby, festivaly, hudobný priemysel, koncerty, osudy rôznych žánrov a subžánrov.  „Svoboda, radost, euforie. Rozlet, svět dokořán. Nové možnosti, obzory, zážitky, zvuky, ba i vůně (od marihuany po přepálený olej z fritovacího hrnce, zapomenutého symbolu té dekády). Byla to výjimečná doba plná výjimečných zážitků. A populární hudba v nich hrála významnou roli, možná naposledy ve své historii. DEKÁDA NAPLNO je důkladnou (ale ne akademicky koženou) zprávou o proměnách pop music v Československu, resp. České republice v posledním desetiletí minulého století. V období, které se už nikdy nebude opakovat a které už je tak vzdáleno, že je načase je popsat a reflektovat. Pokud možno bez nostalgie: protože nostalgie, to jsou zrádný brejle.“

ian McEwan: Hodiny 

Príbeh, ktorý sa vracia napr. aj do obdobia pádu Berlínskeho múru a prechádza až do súčasnosti. Držiteľ Bookerovej ceny spomína na všetko, čo jeho generácia prežila, čo bola eufória a čo veľký omyl. „Myslel som si, ako veľa iných, že rok 1989 otvára dvere novej budúcnosti. Ukázalo sa, že to bol iba dočasný vrchol,“ povedal McEwan v rozhovore pre Independent. Jeden človek a veľké dejiny.   „Hodiny jsou intimní i univerzální příběh o lásce, lítosti a neklidném hledání odpovědí.“

jonathan Littel: Láskavé bohyne 

Láskavé bohyne, historická fikcia založená na skutočných udalostiach, sú náročný a sugestívny román, ktorý nastavuje zrkadlo ľudstvu a stavia pred čitateľa mnoho nepríjemných otázok a morálnych dilem. Autor vychádza z Aischylovej tragédie, pričom celý román je presiaknutý symbolickým odkazom konfliktu medzi dobrom a zlom. Kniha už krátko po svojom vydaní vyvolala nesmierny čitateľský rozruch a mnohí recenzenti, ale aj akademici označujú Littellov monumentálny epos za jeden z najvýznamnejších literárnych počinov vôbec. Rovnomennú inscenáciu v réžii Michala Vajdičku uvádzala aj Činohra SND.

čo počúvať:

teho Teardo & Blixa Bargeld: Live in Berlin 

Dvojica už vydala niekoľko albumov a koncert v Sonic Morgue (Berlín), ktorý ponúka v kompletnom zázname tento album, bol súčasťou série európskeho turné, ktoré vyvrcholilo berlínskym vystúpením (6.12. 2022). Akýsi návrat domov pre dvojicu, ktorá z osi Rím/Berlín urobila membránu, neustále prestupujúcu zvukmi a slovami v taliančine, nemčine a angličtine.

r.E.M. - Up: 25th Anniversary Edition 

Pri príležitosti 25. výročia jedenásteho štúdiového albumu R.E.M. Up vychádza 2-CD/1-Blu-ray set, ktorý obsahuje remastrovaný album a nikdy predtým nevydané živé vystúpenie z roku 1999 pre televízny seriál Party of Five (11 skladieb). Okrem koncertu Blu-ray obsahuje napr. aj remastrované verzie vybraných videoklipov. Nosiče sú uložené v 32-stranovej knihe s pevnou väzbou, nájdete tam poznámky novinára Josha Modella s novými rozhovormi s kapelou.

peter Gabriel - I/O 

Peter Gabriel prichádza po viac ako 20-tich rokoch s novými skladbami na svojom desiatom štúdiovom albume. Na I/O  pracoval Gabriel takmer tri desaťročia, ale finálny album bol opakovane odložený. Názov znamená „vstup/výstup“, ale je to aj názov mesiac a Jupitera. Gabriel 9. januára 2023 oznámil, že pri každom splne bude vydávať single z albumu a alternatívny mix. Každá skladba albumu má tak dve verzie. A bonusom sú „covery“, ktoré sú malými umeleckými dielami. Zo všetkých recenzií vyberme slová  Alexisa Petridisa z The Guardian, ktorý napísal, že „nádherne tečie a tečie“ a „všetko je jasne starostlivo zvážené, ale stále to znie pozoruhodne sviežo.”

 PLAN.ART vám praje príjemné víkendové dni!

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite