Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobro a zlo ako stopa vedúca k zmyslu vesmíru

.marek Markuš .kultúra .kultúra

Rádio BBC hľadalo v roku 1941 hlas, ktorý by sa v čase vojny prihovoril britskému ľudu s nejakým posolstvom nádeje, o duchovných veciach by vedel rozprávať „nefarársky“ a predstavil by naddenominačnú víziu základov kresťanskej viery. BBC vtedy objavilo C. S. Lewisa, a tak vznikla séria rozhlasových príhovorov, ktoré z neho urobili doslova celonárodnú celebritu.

Dobro a zlo ako stopa vedúca k zmyslu vesmíru

lewis neskôr príhovory upravil, doplnil a vydal v roku 1952 knižne pod názvom Mere Christianity. Tak sa zrodila jedna z najvplyvnejších a najznámejších kníh o kresťanstve všetkých čias. 

Toto dielo vyšlo v slovenčine ako Hovory o (ne)obyčajnom kresťanstve. Názov nadväzoval na kultový samizdat z totalitných čias, ktorý mal titul HOVORY. Juraj Kušnierik v predslove k novému slovenskému vydaniu popisuje, ako táto útla fialová knižka putovala medzi mladými ľuďmi a prinášala do šedivej doby osemdesiatych rokov v Československu to, čo prinášala Britom počas vojny – vieru a nádej. Juraj napísal: „Mnohí práve vďaka tejto knihe nestratili záujem o kresťanstvo a začali opatrne čítať Bibliu. S odstupom rokov konštatujem, že obyčajné kresťanstvo C. S. Lewisa je v mori evanjelizačných brožúrok a kresťanských izmov stále ne-obyčajné.“ 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite