Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Peter Gabriel prináša kus premyslenej krásy: nový album i/o

.samuel Ivančák .kultúra .hudba

Po dvadsiatich rokoch vydáva nový album s hlbokým posolstvom. Je to veľké vyvrcholenie roka 2023, ktorý pre tohto génia hudby znamená určite veľa.

Peter Gabriel prináša kus premyslenej krásy: nový album i/o 29. september 2023 Detroit, Michigan, USA: Peter Gabriel počas turné v Little Caesars Arena.

po niekoľkoročnej pauze sa vydal na turné, ktoré odštartoval v máji a medzičasom zavŕšil v októbri. Pomedzi to zverejňoval skladbu po skladbe a odkrýval tak svoj nový album. Vždy keď mesiac na oblohe dosiahol spln, prišla nová pieseň aj s podrobnou introdukciou samotného autora. Silný myšlienkový základ, na ktorom svoje nové dielo postavil, chcel posunúť čo najďalej.

najprv turné, potom album 

Mohlo by sa zdať, že dvadsať rokov od vydania posledného riadneho štúdiového albumu je veľa. Určite je to tak pri pomyslení, že Peter Gabriel v sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch prekvapoval novým albumom, soundom aj pracovným prístupom v priemere skoro každé tri roky. To, že sa tento čas natiahol až na dve dekády, napokon prekvapilo aj jeho samotného. Peter Gabriel však nikdy nepatril k umelcom a autorom, ktorí by niečo uponáhľali či vypustili do sveta niečo nedomyslené. Rok 2023 to absolútne dokazuje, pretože v ňom spojil hneď niekoľko rovín, ktoré vystihuje priam neuveriteľná precíznosť a – dovolím si povedať – dokonalosť.

Peter Gabriel je jednoducho pojem, ktorý každému aspoň trochu hudby znalému človeku evokuje záruku kvality, krásy, jedinečnej výpovede. Je za tým nesmierny kus práce a hlbokej brázdy, ktorú za vyše päť dekád v umení a hudbe vytvoril. Pozornosť si získal už ako nezabudnuteľný frontman skupiny Genesis a už vtedy, začiatkom sedemdesiatych rokov, potvrdil, že vo svojom osude má vpísané o niečo viac než bežní smrteľníci. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite