Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Snopko a Merta: Brízgalky a poľské road movie, alebo ako Marián Varga nenahral album s Czesławom Niemenom

.marian Jaslovský .jana Vargová .kultúra .kultúra

V týchto dňoch vychádza dlhoočakávaná kniha nášho kolegu Mariana Jaslovského o Mariánovi Vargovi s názvom Marián Varga – Nebo peklo raj, ktorú zostavil a napísal s Mariánovou manželkou Janou Vargovou. Obsahuje veľké množstvo výpovedí Vargových blízkych ľudí, ktoré mapujú jeho život od narodenia až po odchod a tiež aj citácií a „výstrižkov“ z tlače. Táto kniha ho sprítomňuje nielen ako hudobníka, ale aj ako svojského človeka s mnohými prekvapivými stránkami osobnosti. Takého, ako sme si ho pamätali aj my.

Snopko a Merta: Brízgalky a poľské road movie, alebo ako Marián Varga nenahral album s Czesławom Niemenom TIBOR BORSKÝ Marián Varga s požičanou čiapkou počas fotosession na obálku legendárneho albumu Konvergencie (1971).

v kaviarni na Námestí slobody sa stretávame s dvoma legendami: s Ladislavom „Agnesom“ Snopkom, kultúrnym organizátorom, porevolučným ministrom kultúry a, ako ho Marián svojho času označil, „spájateľom“ podľa jeho dobrej vlastnosti spájať dokopy umelcov, ktorí predtým spolu nikdy nehrali. Vďaka nej si Marián zahral (a dokonca aj nahral album) s ďalšou legendou, s pesničkárom Vladimírom Mertom. Najviac ich spoločných spomienok sa viaže k osemdesiatym rokom, k časom, keď Marián vykročil svojou vlastnou cestou, ale ich hlboké priateľstvo pretrvalo až do konca. 

Agnes: „S Mariánom som sa zoznámil v októbri 1968, keď som v Košiciach študoval medicínu. Áno, aj také sa mi pritrafilo. Na izbe som býval so svojím najlepším kamarátom Paľom Vaškovičom, mladším bratom Vila Vaškoviča. Vilo raz doviedol k nám na internát na Terasu Mariána Vargu a technika Prúdov Jana Sedala. Nastalo bujaré tešenie sa zo života, inak povedané, strašne sme pili. Ale neskutočne. Problém bol však v tom, že večer mal mať Marián koncert s Prúdmi v synagóge. Okolo šiestej-pol siedmej sme zistili, že o ôsmej je koncert a Marián je nie celkom použiteľný a Jano dokonca nepoužiteľný. Našťastie, medici pobehali po izbách a doniesli dexfenmetrazín a nejaké kofeínové injekcie a narvali to do Mariána. Prišli sme na miesto koncertu a doteraz mám pred očami, ako spoza hammondu Marián pozerá na mňa hmlistým, ale šťastným pohľadom s výrazom my vieme svoje. Zahral to skvele. Čo bolo horšie, Jano, ktorý v tom čase na Prúdy svietil, v polovici koncertu skolaboval a záchranka ho musela odviezť do nemocnice, ale to sme zistili až po koncerte.“ 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite