Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Priestory Ľudovíta Hološku

.peter Zajac .kultúra .kultúra

Na jeseň 2023 prebiehali v Trnave a v Senici dve výstavy Ľudovíta Hološku pri príležitosti jeho osemdesiatín.

Priestory Ľudovíta Hološku

Ľudovít Hološka pripravil pre divákov pri svojej osemdesiatke malú šarádu – o čo ďalej je z Bratislavy cez Senicu, Jablonicu a Trnavu do Bratislavy ako z Bratislavy cez Trnavu, Jablonicu a Senicu do Bratislavy? V Trnave mal v Galérii Jána Koniarka od 14. septembra do 5. novembra 2023 výstavu Putovanie (s) maľbou a v Senici v Záhorskej galérii Jána Mudrocha od 22. septembra do 19. novembra 2023 výstavu Denník koloristu. 

Vymyslel to celé riaditeľ trnavskej Koniarkovej galérie Vladimír Beskid, pridal sa riaditeľ Záhorskej galérie Jána Mudrocha v Senici Roman Popelár, a vznikla tak dvojvýstava, ktorá má svoju logiku nielen preto, že rozčlenila Hološkovu tvorbu na maľbu na plátne a maľbu a kresbu na papieri, ale čo je dôležitejšie, zviditeľnila Hološkovu záhorskú topografiu života v Jablonici medzi Trnavou a Senicou, medzi Šrenkovým vŕškom, Prostredným kameňom a Princovým vŕškom na ceste z Trnavy do Senice a Bučavkou s Barvienkom na ceste zo Senice do Trnavy. 

Na začiatku stál pri všetkom Ján Mudroch a jeho výstava v Senici, ktorú sme videli v lete tohto roku spolu s Jurajom Mojžišom a povedali sme si, že spolu pôjdeme aj na obe Hološkove výstavy, ale skončilo sa to nakoniec tak, že som Ďurovi doniesol katalóg z oboch výstav. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite