Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Riaditeľka Filmového festivalu inakosti: Rozdielnosť je podnetom ku konverzácii, nie k nenávisti

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

Inakosť spája. Tak znel slogan 17. ročníka Filmového festivalu inakosti (FFi), ktorý sa snažil verejnosti ukázať, že odlišnosť nie je niečo zlé, ale naopak obohacujúce. „Rešpektovanie a chránenie inakosti alebo rôznych menším je prejavom modernej spoločnosti. Ak ňou chceme byť, tak by to malo byť samozrejmosťou,“ hovorí Richard Stanke, jeden z patrónov podujatia.

Riaditeľka Filmového festivalu inakosti: Rozdielnosť je podnetom ku konverzácii, nie k nenávisti

tohtoročný festival sa konal od 22. do 28. novembra a uviedol viac ako 70 filmov. „Tento ročník bol najväčší a najambicióznejší vo svojej histórii,“ povedala riaditeľka festivalu Zita Hosszúová. „Mali sme výrazne bohatší sprievodný program ako v minulosti. Po prvýkrát sa súčasťou festivalu stala inKonferencia – konferencia, ktorú každoročne organizuje Iniciatíva Inakosť.“

Cieľom organizátorov festivalu je ukázať verejnosti, že nie je potrebné báť sa inakosti, hoci ju nepoznáme. Rôznorodosť je potrebná a obohacujúca. Netreba sa jej báť. Rodičia po generácie učili svoje ratolesti nevysmievať sa z niekoho chudoby či choroby. Učili nás, svoje deti, porozumieť tomu, že každý má právo na vlastný názor a život podľa svojich predstáv. Učili nás nesúdiť ľudí podľa škatuľky, do ktorej ich niekto pre jednoduchšie pochopenie sveta vložil. Ukazuje sa, že často to platí, kým niekto nepatrí ku skupine, ktorá do toho slova „iný“ na základe akéhosi nepísaného pravidla nepatrí. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite