Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tiesňava

.peter Zajac .kultúra .kultúra

Od 10. mája do 1. októbra 2023 bola v románskom Haluzickom kostolíku bez strechy umelecká inštalácia zvlnenej drevenej podlahy Juraja Gábora Zrkadlenie. Až tu som pochopil logiku jeho inštalácií.

Tiesňava matúš zajac Románsky Kostol Všetkých svätých v Haluziciach, v ktorom sa nachádzala inštalácia zvlnenej drevenej podlahy Juraja Gábora Zrkadlenie.

1.

K románskemu kostolíku v Haluziciach som sa vybral po stopách vizuálneho umelca Juraja Gábora a novinárky Jany Močkovej. Dostať sa k nemu nie je jednoduché. Na diaľnici z Bratislavy treba prejsť pri Piešťanoch okolo odbočky na Radošinú a Bojnú s jej tiesňavami; pri Novom Meste nad Váhom sa napravo týči hrad Beckov, naľavo pokračuje cesta do Moravského Lieskového, kde sa narodil Dušan Mitana, naľavo do Lubiny, kde dlhé roky starostoval Milan Ostrovský, vy ale odbočíte doprava, prejdete cez Trenčianske Bohuslavice, za nimi odbočíte nevyznačenou cestou napravo do Haluzíc, zastanete pri kameňolome vedľa obecného úradu: na stenách sú ešte vylepené predvolebné plagátiky strán chváliacich sa svojou národnou orientáciou. Matúš hovorí, že vedia, čo robia, lebo do Haluzickej tiesňavy a k ruine haluzického kostolíka postaveného okolo roku 1240 a prvýkrát zdokumentovaného v súvislosti s Matúšom Čákom Trenčianskym v roku 1291 chodí veľa turistov. 

Tiesňava, tesnina, tiesnina, prierva, jama, jamina, úvalina, úžina, úžľab, úžľabie, úžľabina. Dá sa to povedať aj tak, že Slovensko je krajinou tiesňav. Je Haluzická tiesňava, je tiesňava Bojnianka v Bojnej, Manínska tiesňava, Súľovská, Zádielska tiesňava, Jánošíkove diery, tiesňava Kyseľ, Čertova dolina, Lačnovský kaňón, Veľký Sokol, Suchá Belá, Tesárska roklina, Králická tiesňava, Tufová tiesňava, Juráňova tiesňava, Kvačianska a Prosiecka dolina. Sú tiesňavy v Malej Fatre. Belušské vráta, je Hybická tiesňava, Kostolecká tiesňava, Krivoklátska tiesňava, Stratený kaňon, Strečniansky priesmyk, Vernárska tiesňava. Tiesňavy, tiesne po celom Slovensku.

3

A možno je tiesňavou celé Slovensko. Od Gáborových Haluzíc cez jeho Súľov po Žilinu Novej synagógy a Sphéry, od západného Slovenska po východné, od severného po južné. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite