Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Divadelná inscenácia priniesla Jarovi Filipovi prestávku, ktorú si počas života nedoprial

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

Ikonického hudobníka, humoristu a herca si aj 23 rokov po smrti pamätajú takmer všetci. Generácia dnešných stredoškolákov však začína mať v slovenských umeleckých legendách medzery. Aspoň tak to ukázala krátka anketa v úvode predstavenia Filip v Divadle Jána Palárika v Trnave.

Divadelná inscenácia priniesla Jarovi Filipovi prestávku, ktorú si počas života nedoprial Robert Tappert

divadelná hra vás zaujme svojím netradičným spracovaním. Sledujete totiž skúšku predstavenia, ktorá je samotnou inscenáciou. Netradičný, no o to zaujímavejší koncept. Tvorcom sa podarilo vytvoriť parafrázu  na to, že ľudia vnímajú jedného človeka rozdielne, no v konečnom dôsledku nám dajú kúsky puzzle, ktoré do seba zapadajú a vytvárajú ucelený obraz človeka. Ten, samozrejme, nemusí úplne odrážať realitu, ale mal by sa jej priblížiť.

Inscenácia o Jarovi Filipovi by sa nezaobišla bez humoru. Spomínať naňho bez tejto esencie jeho povahy by bol hriech. Divadelná hra s humorom reaguje aj na súčasné trendy, ako je prílišná politická korektnosť, ale nevyhýba sa ani politickej satire. Zároveň nesmela chýbať ani umelá inteligencia, keďže Filip bol veľkým obdivovateľom technológií. Jeho hlas sa prostredníctvom nej po dlhých rokoch opäť prihovoril divákom.

Robert Tappert

Jaro Filip bol „človekom hromadného výskytu“, ako ho nazval Marián Varga, vnímavým humoristom, hercom a hudobníkom. Vyzdvihnutá je aj jeho ľudskosť, ktorá v divákovi veľmi príjemne zarezonuje. Bol to večne sa ponáhľajúci človek s talentom uhrať každú situáciu, bojoval za svoje hodnoty a nebál sa „štekať“, ak to bolo potrebné. Nevyhýbal sa pritom ani politickým témam. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite