Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

plan.art: Víkendový TO DO list 14. – 15. október

.mariana Jaremková .kultúra

Celý týždeň ste neverili vlastným očiam? Vypliešťajte ich tentoraz na niečo pozitívne, ako napr. na nový film Antona Corbijna, obrázky Petra Kľúčika, poctu Patti Smith Arthurovi Rimbaudovi, tanec na Bratislave v pohybe a spokojne kývajte ušami pri počúvaní Joa Bonamassu alebo na koncerte Laury a její tygři.

plan.art: Víkendový TO DO list 14. – 15. október

kam do galérie:

...z rozprávky do rozprávky pre deti i dospelých

malý princ

Vydajte sa na cestu za hranice obvyklého! Literárna klasika, ktorá prepája svet detí a dospelých, ožíva v jedinečných ilustráciách Elišky Podzimkovej. Originálne stvárnenie myšlienok spisovateľa Antoina de Saint-Exupéryho je interaktívne. Vďaka modernej technológii a rozšírenej realite môžu návštevníci ilustrácie rozpohybovať a sledovať jednotlivé dieliky Exupéryho príbehu vo svojich telefónoch či tabletoch. Nechajte sa viesť fantáziou a prežite intenzívne interaktívne zážitky napríklad na stanovišti z lávového piesku či na plaziacich sa jazykoch voňavej hmly. „Cieľom výstavy je vytvoriť kúzelný svet Malého princa, ktorý pôsobí nielen na oči, ale aj na ďalšie ľudské zmysly. Návštevníkom ponúka možnosť opustiť každodennú realitu a aspoň na chvíľu sa vrátiť do detstva,“ hovorí Eliška Podzimková. Súčasťou výstavy je viacero interaktívnych inštalácií, a tak sa môžete v pohodlí stanu započúvať do audioknihy Malého princa a pritom vytvoriť tieňohru, ktorú uvidia ľudia okolo stanu.

kde: Pistoriho palác, Štefánikova 834/25, Bratislava

kedy: ut – pi: 15.00 – 20.00, so – ne: 10.00 – 18.00

peter Kľúčik: Bájne svety

Výstavu Petra Kľúčika síce nemôžete navštíviť počas víkendu, ale tak aspoň sa máte aj po víkende na čo tešiť. Výstava Bájne svety predstavuje známe i menej známe grafické diela tohto autora. Tvorbu Petra Kľúčika charakterizuje barokovosť scenérií a fantazijné prostredie s bohatou faunou a flórou, reálnou i bájnou. Bizarné tvory často ekovujú absurdnosť až iróniu, s ktorou sa autor rád pohráva. Naďaleko rozpoznateľný výtvarný rukopis je zároveň dôkazom autorovej bravúrnej kresliarskej zručnosti a schopnosti aj na malej ploche povedať veľmi veľa. Na výstave sú predstavené známe grafické cykly (Tauromachia, Mapa sveta), autorove najväčšie grafické diela z 80. rokov (Daidalos a Ikaros, Vtáčia moc), ako aj menšie grafiky a ex librisy. Raritou tejto výstavy je dielo z cyklu Alica v ríši divov, ktoré bolo roky stratené a bude vystavené vôbec po prvýkrát.

kde:  Art Books Coffee, Baštová 348/6B, Bratislava

kedy: po – pi: 8.00 – 18.00

...a do nočnej mory

julia Pirotte, photographe et résistante (Julia Pirotte, fotografka a odbojárka)

„Ľudia sa ma pýtajú, ako používam tento fotoaparát na zachytávanie obrázkov, ktoré sú vystavené po celom svete (...). Keď cítim tlkot srdca, viem, že to bude dobrá fotka.“

Julia Pirotte zachytila na svojich fotografiách francúzsky odboj i židovský pogrom v Poľsku. Rada zaznamenávala každodenný život obyčajných ľudí, čo robila s veľkou intuíciou, či už v okupovanom Francúzsku, alebo v povojnovom Poľsku, keď sa krajina spamätávala z vojny. Jej umenie hovorí samo za seba najmä v portrétoch, ktoré zobrazujú tváre a ruky portrétovaných ľudí. Pred jej objektívom ale stáli aj Edith Piaf či Pablo Picasso. Julia Pirotte sa narodila v poľskom Konskowole v chudobnej židovskej rodine. V 17 rokoch bola zatknutá ako členka komunistickej mládeže a strávila štyri roky vo väzení. V roku 1934 utiekla z Poľska s pomocou International Red Aid. Po príchode do Belgicka sa vydala za robotníka a odborára Jeana Pirotta a stretla sa s budúcou odbojárkou Suzanne Spaak. Vďaka nej začala študovať fotografiu a začala kariéru fotoreportérky. V máji 1940, po invázii Nemecka do Belgicka, musela opäť emigrovať. Usadila sa v Marseille, kde fotografovala región pre miestnu tlač. Jej fotografie ukazujú neisté životné podmienky obyvateľov Starého prístavu, život židovských žien a detí v tábore Bompard a hnutie odporu, ku ktorému sa pripojila a bola styčnou agentkou pre FTP-MOI, prepravovala letáky a zbrane, vytvára falošné dokumenty. 21. augusta 1944, stála po boku povstalcov a fotografovala oslobodenie Marseille. V roku 1946 sa vrátila do Poľska, bola jednou z mála fotografov prítomných v Kielciach tesne po pogrome, jej správa je dojímavým svedectvom o stále jedovatom antisemitizme v jej krajine aj po vojne. V nasledujúcich mesiacoch sprevádzala repatriačné konvoje poľských maloletých z Francúzska. Zároveň bola spoluzakladateľkou a riaditeľkou Agentúry vojenskej fotografie (WAF, 1946 – 1948). V roku 1957 odišla Julia Pirotte do Izraela, aby zažila kolektivistický život kibucu. Od 80. rokov 20. storočia začala byť jej tvorba uznávaná po celom svete.

kde: Mémorial de la Shoah de Paris, 17 Rue Geoffroy l’Asnier

kedy: okrem soboty každý deň 10.00 – 18.00 (vo štvrtok do 22.00)

kam na festival:

divadlo Štúdio tanca: AT THE HORIZON OF NO RETURN

V rámci Medzinárodného festivalu Bratislava v pohybe uvedie banskobystrické Štúdio tanca choreografiu Lászla Fülöpa At the horizont of no return. Je slobodná vôľa skutočná alebo je len ilúziou náhodne vytvorenou v priebehu evolúcie ľudstva? Je ľudská rasa odsúdená k zániku? Sme odsúdení alebo požehnaní ilúziou vlastného ega? Aj to sú otázky, na ktoré hľadá odpoveď choreograf László Fülöp v tanečnom predstavení At the horizon of no return (Na horizonte bez návratu). Dielo vytvorené pre umelecký súbor Divadla Štúdio tanca je zamyslením o stave, v ktorom sa momentálne nachádza civilizácia, Zem a vesmír. Východiskom jeho reflexie je pozorovanie tela, ktoré na dané udalosti vedome či nevedome reaguje. V každom momente sa ľudstvo stretáva s večnou snahou udržať si čo najväčšiu stabilitu života. Ak by sme sa odklonili od konštanty, v ktorej žijeme, stratili by sme pravdepodobne dôvod zaoberať sa samými sebou. Hovoriť o človeku ako o hlavnom konateľovi by prestalo mať zmysel. Zdá sa ale, že v prírode je jedinou konštantou samotná premena (neustála zmena) a my ako ľudský druh nepretržite hľadíme na horizont bez návratu. Ako odpovieme na toto volanie po zmene? Tým, že sa prispôsobíme toku neustálych zmien, alebo zostaneme len pozorovateľmi na okraji týchto premenných udalostí a budeme sledovať, ako sa realita vzďaľuje? Ak zostaneme v roli pozorovateľov, nezmení nás to tiež? Ako je v celom tomto procese prítomné vedomie? Čo je jeho podstatou a akú má v našom rozhodovaní úlohu? Ide o nástroj, ktorý nám pomáha prekonávať  limity a zákony nášho života (vesmíru) alebo je to len náhodný vedľajší efekt?

kde: A4 – priestor súčasnej kultúry

kedy: sobota 14. októbra o 20.00

JAMA - 77. ročník Milana Adamčiaka

Ešte dnes môžete v Banskej Belej navštíviť podujatie JAMA – 77. ročník Milana Adamčiaka. Viac sa o ňom dočítate tu.

kam na koncert:

laura a její tygři, Ali Ibn Rachid

Nebude to iba koncert. Stále v Klube za zrkadlom je podujatie organizované k 30. výročiu DK Zrkadlový háj, v ktorom klub vznikol roku 1997 pod dramaturgickou taktovkou Miša Kaščáka a pevnou rukou riaditeľa Ladislava Snopka. Klub za zrkadlom sa stal legendárnym klubom, kde hrali najväčšie mená domácej scény aj viacerí zahraniční interpreti. Po diskusii vystúpia Ali Ibn Rachid a Laura a její tygři.

kde: DK Zrkadlový háj, Bratislava

kedy: sobota 14. októbra o 19.00

tornádo Lue

Bratislavská kultovka v Prešove.

kedy: v sobotu o 20.00

kde: hudobný klub Stromoradie o  20.00

jozef Lupták – violončelo, Miki Skuta – klavír, Boris Lenko – akordeón (Súčasne i vážne) 

kde: Galéria Imricha Vysočana, Prievidza

kedy: nedeľa 15. októbra o 17.00

čo počúvať:

joe Bonamassa: Blues Deluxe Vol. 2

Už 16. štúdiový album, na ktorom sú dve pôvodné skladby a osem cover verzií. Vychádza 20 rokov po tom, čo Bonamassa vydal pôvodný album Blues Deluxe. „Keby ste mi pred 20 rokmi povedali, že moja kariéra bude trvať tak dlho, že vydám album k 20. výročiu tejto malej nahrávky s názvom Blues Deluxe, som si istý, že by som sa zasmial,“ povedal Bonamassa. „Kontrast medzi namysleným 26-ročným a etablovaným 46-ročným je značný.  (...) Som vôbec taký dobrý, aby som znova vzdal hold svojim hrdinom? Odpoveď je niekde na tomto albume.“

jolie Holland: Haunted Mountain

Jolie Holland som objavila cez skladbu Old Fashioned Morphine z jej fantastického albumu Escondida. Na novinke Haunted Mountain táto šamanka opäť dokonale prepája rôzne žánre s tradičnou hudbou a vytvára úplne nové hudobné svety, v textoch je to stále rovnako silná a provokujúca poézia. 

z gauča:

squaring the Circle (The Story of Hipgnosis), r. Anton Corbijn

Fascinujúci pohľad do histórie rocku. Ako inak cez fotografie, resp. dizajn. Aj človek, ktorý nikdy nepočul o Pink Floyd, pozná obal ich albumu The Dark Side of the Moon – sklenený hranol rozptyľujúci biele svetlo do farieb spektra. Nový dokumentárny film nazvaný príznačne Squaring the Circle (Kvadratúra kruhu) Antona Corbijna asi minie naše kiná, ale môžete si ho pozrieť doma. V lete vyšlo blu-ray v zberateľskej edícii, klasické vydanie je naplánované na  koniec novembra. Corbijn v ňom rozpráva príbeh Storma Thorgersona a Aubreyho „Po“ Powella, kreatívnych géniov stojacich za štúdiom Hipgnosis, ktoré vytvorilo ikonické obaly albumov kapiel Pink Floyd, Led Zeppelin a mnohých ďalších. Obal albumu ako konceptuálne umenie. Film obsahuje úplne nové rozhovory s Davidom Gilmourom a Nickom Masonom z Pink Floyd, Jimmym Pageom a Robertom Plantom z Led Zeppelin, Paulom McCartneym, Petrom Gabrielom, Noelom Gallagherom a mnohými ďalšími.

pád domu Usherov, r. Mike Flanagan (Netflix)

Hororová séria Mikea Flanagana vychádza z najslávnejších poviedok Edgara Allana Poa, ktoré prenáša do súčasnosti. Usherovci sú rodina vlastniaca skorumpovanú farmaceutickú spoločnosť, ktorú začína dobiehať temná minulosť. Každý diel je inšpirovaný iným Poeovým textom a vrcholí – ako inak – Havranom, napokon aj podoby meniaci démon Verna je anagramom slova raven (havran). Je to dokonalá pitva jednej rodiny a sveta, ktorý predstavuje. Je ľahké nájsť analógiu medzi filmovými Usherovcami a drogovým klanom Sacklerovcov. Obaja predávajú návykové pilulky pre obscénne zisky. A teraz sú obaja na Netflixe (miniséria Zabijak).

čo čítať:

arthur Rimbaud - Patti Smith: Une saison en enfer

Pri príležitosti 150. výročia vydania diela francúzskeho básnika 19. storočia Arthura Rimbauda Une Saison en Enfer („Sezóna v pekle“)  vydáva Gallimard knihu, v ktorej Patti Smith vzdáva hold svojmu obľúbenému básnikovi. „Mala som šestnásť, keď ma po prvý raz pritiahol obraz jeho tváre a jeho básne, ktoré ma znepokojovali a zvádzali zároveň. Ponorená do ich opojného kúzla som sa vynorila chvejúc sa bez toho, aby som si skutočne spomenula, čo som práve čítala. Jeho slová sa mi však vryli do mozgu, zvinuté ako lano na palube lode duchov plaviacej sa v smrtiacej hmle. Sezóna v pekle bola pre mňa drogou ako hašišový koncentrát alebo poriadna dávka alkoholu,“ píše Patti Smith. V tomto ilustrovanom diele, ktoré sama navrhla, sa Patti Smith rozhodla porovnať básne Sezóny v pekle s momentmi zo svojej vlastnej histórie vďaka kresbám, fotkám, dokumentom či nepublikovaným textom.

...tento týždeň sme si pripomínali aj Deň samizdatu. Ústav pamäti národa v spolupráci s Univerzitnou knižnicou v Bratislave a občianskym združením samizdat.sk v tento pamätný deň zorganizovali odborný seminár pod záštitou ministerky kultúry Slovenskej republiky Silvie Hroncovej  Deň samizdatu 2023 – literárny a neperiodický samizdat. Okrem odborných príspevkov bolo súčasťou programu aj premietanie tematického filmu Malý svet pravdy (ukážku si môžete pozrieť tu) a slávnostné ocenenie tlačiarov samizdatovej tlače pamätnou medailou Ústavu pamäti národa. Pretože bez ľudí, ktorí prepisovali, tlačili a rozvážali samizdatovú tlač by sa periodický či literárny samizdat nemohol šíriť.  Viac si prečítajte a vypočujte na plan.art.

...takže naším knižným tipom aj v kontexte blížiaceho sa výročia 17. novembra sú knihy autorov, ktorí aj v dobe neslobody zostali dokázať slobodní – Ivan Kadlečík, Dominik Tatarka, Martin M. Šimečka, Oleg Pastier a ďalší.

...a na záver ešte tip na pondelok: Bratislava v pohybe

anton Lachky Company (BE): The Others

Les Autres je príbeh štyroch ľudí, ktorí žijú v podivne izolovanom svete. V pekle z plastu, úplne zbavenom iných živých bytostí a obklopenom nepreniknuteľnými priesvitnými obrazovkami. Podarí sa jeho obyvateľom vyslobodiť sa z tejto fádnej a bezútešnej existencie? Budú chcieť? Aby udržali osud na uzde, aby udržali nudu na uzde, tancujú. Tancujú deň čo deň. S precíznosťou, zápalom, vášňou. Náhodné stretnutie, odmietnutie prestať hľadať – len možno sa naši štyria priatelia nakoniec dopustia toho najzásadnejšieho, najspurnejšieho zo všetkých činov: možno si dovolia žasnúť nad životom. Viac si prečítajte v rozhovore riaditeľky Medzinárodného festivalu Bratislava v pohybe Miroslavy Kovářovej s choreografom Antonom Lachkym.

anton Lachky Company (BE): The Others

DPOH BRATISLAVA

16. 10. o 19.00 

17. 10.  o 10.00

Malý Berlín, Trnava

18. 10. o 19.00 

Divadlo Štúdio Tanca, Banská Bystrica

19. 10. o 10.00 a 19.00 

HB NDKE (v rámci projektu Medziscéna Tabačky Kulturfabrik a Národného divadla Košice

21. 10.  o 19.00

PLAN.ART vám praje príjemné víkendové dni!

Článok si môžete prečítať vďaka našej spolupráci s plan.art

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite