Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poľsko: Kaczynski odsúdil Hollandovej film ako protipoľský

.tasr .kultúra

Film Zelená hranica začiatkom septembra vyhral špeciálnu cenu poroty na filmovom festivale v Benátkach.

Poľsko: Kaczynski odsúdil Hollandovej film ako protipoľský sita/AP Photo/Czarek Sokolowski

pravicoví politickí lídri v Poľsku opäť verejne odsúdili najnovší celovečerný film od poľskej režisérky Agnieszky Hollandovej pred jeho piatkovou premiérou a tvrdia, že spôsob akým zobrazuje migračnú krízu na hranici s Bieloruskom hanobí ich krajinu. 

Zielona granica (Zelená hranica) začiatkom septembra vyhrala špeciálnu cenu poroty na filmovom festivale v Benátkach. Zároveň sa na ňu však zniesla vlna kritiky od poľských vládnych predstaviteľov. Agentúra AP ale dodáva, že väčšina z nich priznáva, že film nevideli.        

Hollandová sa narodila v Poľsku, kde aj nakrúcala filmy, avšak žije vo Francúzsku. Zelená hranica zachytáva dramatický príbeh o ľudskom utrpení v pohraničných lesoch a močiaroch medzi Bieloruskom a Poľskom a medzi jej fiktívne postavy patria migranti z Blízkeho východu.

Film primäl najvplyvnejšieho poľského politika, Jaroslawa Kaczynského, zvolať v piatok tlačovú konferenciu, na ktorej Zelenú hranicu odsúdil. Dodal, že pohraničná stráž, vojaci a policajti sú v nej stvárnení „hanebným spôsobom“.

Kaczynski podčiarkol, že poľská pohraničná stráž a bezpečnostné zložky riskujú svoje životy, aby ochránili Poľsko pred hybridným útokom, ktorý podľa neho riadi ruský prezident Vladimír Putin. Hollandovú obvinil, že podporuje Putinov údajný plán tohto útoku a má averziu voči svojej vlasti. Film je podľa neho „jednoducho hanebný, odpudzujúci a odporný“.

Hollandová vo svojej reakcii uviedla, že jej film neobsahuje žiadne kolektívne hodnotenie poľskej armády či iných bezpečnostných zložiek a jeho zámerom nebolo osočovať Poľsko.

Dodala, že Zelená hranica skôr poukazuje na to, že všetci ľudia - či už uniformovaní policajti, utečenci alebo prevádzači - sa môžu správať v rozličných situáciách rôzne a film sa vyhýba „bieločiernej propagande“ sprevádzajúcej migráciu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite