Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čím si nás môžu získať ocenené filmy z piešťanského festivalu Cinematik?

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

V nedeľu sa skončil 18. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik. V Piešťanoch každoročne slávnostne odovzdávajú ceny v dvoch hlavných súťažiach – Meeting point Europe a Cinematik.doc –, ako aj cenu, v ktorej za víťaza hlasujú návštevníci. Čím si môžu tieto víťazné snímky získať diváka?

Čím si nás môžu získať ocenené filmy z piešťanského festivalu Cinematik?

medzinárodná súťaž Meeting point Europe  je výberom toho najlepšieho, čo priniesol minulý rok svet celovečerných hraných filmov. Víťaza vybrali 14 porotcovia z Medzinárodnej federácie filmových kritikov (FIPRESCI). O cenu Cinematik.doc sa môžu uchádzať len slovenskí dokumentaristi. 

ponurý príbeh o hľadaní šťastia 

Cenu Meeting point Europe si tento rok z festivalu odniesla snímka Karaoke Blues (Kuolleet lehdet) režiséra Aki Kaurismäkiho. Ten sa vo svojich dielach zvykne zaoberať príbehmi outsiderov žijúcich v mestách, ktorí sa z rôznych príčin nevedia úplne zaradiť do spoločnosti. V dialógoch je zástancom minimalizmu, čoho sa drží aj pri humore, rovnako jasnom a stručnom ako slovné prejavy jeho postáv. 

Tragikomédia Karaoke Blues je štvrtou časťou Kaurismäkiho série Proletariát (Strážcovia v raji, Ariel a Dievča v Tulitvillskej továrni).  Sledujeme v nej príbeh dvoch osamelých ľudí, ktorí sa v jednu noc stretli v Helsinkách. Holapp je stavebný robotník, ktorý žije na ubytovni, zaháňa samotu a žiaľ pitím alkoholu. Ansa pracuje v supermarkete a každý večer sa vracia domov, aby z gauča sledovala správy informujúce o ruskej agresii na Ukrajine. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite