Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Viete, čo je audiošarlatánstvo?

.samuel Szabó .kultúra .kultúra

Audiofilstvo, teda počúvanie hudby z čo najkvalitnejších zariadení, je ušľachtilý a drahý koníček, ale audiofilom „to hrá“ parádne a to je dobre. Zábava sa však začína, keď sa do tohto priestoru začínajú infiltrovať šarlatáni a audio ezoterici. Kompletnú verziu článku nájdete na webe týždňa.

Viete, čo je audiošarlatánstvo? KONSTANTINGUSHCHA/GETTY IMAGES Pre niekoho znie nahrávka z vinylu lepšie ako z digitálneho záznamu, a preto investuje veľké sumy peňazí do zariadení a káblov.

umenie reprodukcie hudby je rozhodne komplexná a sofistikovaná záležitosť, založená na jasne daných fyzikálnych princípoch. Človek vníma hudbu ako zvukovú vlnu dopadajúcu na jeho ušný bubienok. Zvukoví majstri sa snažia použiť čo najkvalitnejšiu techniku na záznam zvuku do formy nahrávky. Niektorí poslucháči sa zase snažia, aby ich zariadenie na reprodukciu hudby dokázalo preniesť túto nahrávku čo najčistejšie do podoby fyzických zvukových vĺn. 

Týmito záležitosťami sa zaoberá exaktná veda. Samotné vnímanie hudby už ale prebieha subjektívne u poslucháča, a preto sa ani tomuto odvetviu nevyhol vznik ezoterickej vetvy, ktorá využíva techniky pseudovedy a placebo efektu, a producenti zvukovej techniky to využívajú na to, aby mohli svoje výrobky predávať za mnohonásobne vyššie ceny. Chcete napríklad napájací sieťový kábel do vašej hi-fi súpravy za 1900 dolárov? Aj keď sa členovia tejto vetvy zvyknú definovať ako audiofili, presnejší termín by v takýchto prípadoch bol audiošarlatánstvo. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite