Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hráme sa hry

.bibiána Kristína Danitová .kultúra .kultúra

Stolové hry sme sa hrávali už ako deti a ich popularita v digitálnej dobe displejov neklesla. Naopak, vznikajú stále nové a nielen pre deti.

Hráme sa hry FOTO ANDREY ZHURAVLEV/GETTY IMAGES Rekonštrukcia stredovekej hry Senet, ktorá je jednou z najstarších stolových hier.

človeče nehnevaj sa – komu táto hra nikomu nič neevokuje? Môžeme sa domnievať, že takýchto ľudí je menšina. Figúrkami sme ťahali po hernej ploche ako deti, ako rodičia a možno aj ako vnuci alebo starí rodičia. A ak ste aj nehrali „človečko“, tak ste možno trávili čas s blízkymi inými stolovými hrami (a teraz nerátame klasiky – dámu a šach). Je zaujímavé a svojím spôsobom pochopiteľné, že stolové hry nestrácajú čaro ani v dobe displejov. Predsa len, displej človeka „vtiahne do seba“ a prisvojí si ho – skutočnú medziľudskú interakciu umožnia staré dobré figúrky, kartičky, kocky, hracia plocha a rôzne iné doplnky stolových hier, ktoré tu boli, sú a budú, pričom vznikajú stále nové a nové. 

minulosť hier

Ľudia sa hrajú spoločenské hry odnepamäti. Prvé nálezy archeológov pochádzajú z doby kamennej. Úplne prvou spoločenskou hrou boli kocky. S nápadom rôzne označených kociek, ktoré sa hádžu, prišlo viacero starovekých kreatívcov. Podľa Sofokla k nim patril aj Palamedes. Toto obdobie prialo tvorbe stolových hier, ako sú Senet, Backgammon, Človeče nehnevaj sa, Liubo či Patolli. Za najstaršiu stolovú hru považujeme Kráľovská hra o Ur, ktorú vymysleli Sumeri.

V tomto období vznikol aj šach, aristokrat medzi hrami. Vznikol v Indii niekedy v 6. alebo 7. storočí. Do Európy sa ale dostal zhruba o 300 rokov neskôr. India je aj rodiskom dodnes obľúbenej hry Hady a rebríky. Mala naučiť deti morálke – hady symbolizovali zlo a rebríky zase dobro. Cestu na západ hre otvorila až britská okupácia. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite