Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slavomíra Henčeková: Pozri, kto to hovorí

.slavomíra Henčeková .komentáre .názor

Mať etickú dilemu a hľadať riešenie, ktoré je v záujme ochrany nezávislosti súdnictva aj novinárskej práce, je v úplnom poriadku. Kým ale k tomu pristúpime, pozrime sa poriadne, kto o týchto dilemách hovorí a čo tým sleduje.

súdna rada je zvláštny orgán. V súčasnosti je v našom právnom poriadku od ústavnej novely z roku 2020 definovaná ako ústavný orgán sudcovskej legitimity. To má znamenať, že Súdna rada legitimuje sudcov predovšetkým tým, že sa spolupodieľa na ich výbere. Ďalšou jej dôležitou úlohou je verejná kontrola súdnictva, čiže kontroluje sudcov, ich prácu, ale aj dodržiavanie zásad sudcovskej etiky. 

Súdna rada sa skladá z 18 členov volených na 5 rokov. Jedného člena volia sudcovia Najvyššieho súdu a Najvyššieho správneho súdu zo sudcov týchto súdov, 8 členov volia sudcovia ostatných súdov spomedzi seba, 3 členov volí parlament, 3 členov menuje prezident a 3 členov vláda. Členmi Súdnej rady sú teda 9 sudcovia a 9 nesudcovia. Jej objektívnosť má byť zabezpečená nielen tým, že sú členmi aj nesudcovia, ale aj tým, že sú členovia volení rôznymi orgánmi. Predsedom Súdnej rady je od roku 2020 profesor Ján Mazák.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite