Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Peter Zajac: Za Lojzom Rakúsom (14. mája 1947 – 27. augusta 2023)

.peter Zajac .komentáre

Docent Alojz Rakús sa narodil v Trnave. Na LF UK v Bratislave študoval medicínu za čias profesora Guensbergera, pod ktorého dohľadom sa rozvíjal profesor Ivan Žucha a vyrastali Guensbergerovi žiaci, docentka Čaplová, profesor Fedor, docent Fleischer, profesor Heretik, profesor Novotný.

po novembri 1989 spolupracoval Alojz Rakús vo VPN so skupinou lekárov okolo Petra Tatára. Ako nominant KDH bol v rokoch 1990 až 1992 ministrom zdravotníctva, v roku 1992 bol za KDH aj poslancom FZ ČSFR a o čosi neskôr spoluatorom slávneho Vyhlásenia slovenských psychiatrov k Vladimírovi Mečiarovi – dnes by sa dali rady adresátov hravo rozšíriť. 

V rokoch 1998 až 2002 bol poslancom NR SR, napokon kandidoval v roku 2011 za KDS s Vladom Palkom, Ferom Mikloškom, Paľom Minárikom a Rudom Bauerom do NR SR za OĽaNO a spolu s nami všetkými z kandidátky aj zišiel, kým bol ešte čas.   

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite