Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slavomíra Henčeková: Voľte a voľte rozumne

.slavomíra Henčeková .komentáre .názor

Voľby sú za rohom, prieskumy preferencií pribúdajú, niekoľko strán osciluje okolo hranice zvoliteľnosti a pre mnohé je zvoliteľnosť len zbožným prianím. Ako prepadnuté hlasy ovplyvnia výsledok volieb? A ako ovplyvnia výsledok volieb nevoliči?

niet volieb, pred ktorými by politické strany nemali plné ústa toho, ako sa spojiť a zabrániť prepadnutiu tisícov, desaťtisícov, dokonca stotisícov hlasov. A zároveň niet volieb, v ktorých by k tomuto prepadnutiu nakoniec nedošlo. Vo voľbách v roku 2020 prepadlo 820 411 hlasov, teda 28,39 % hlasov, najviac v histórii samostatného Slovenska.

K tomuto výsledku značne prispela koalícia Progresívneho Slovenska a SPOLU, ktorá na zvolenie potrebovala až 7 % z celkového počtu platných odovzdaných hlasov, ale získala len 6,96 %, a tak prepadlo 200 780 hlasov pre ňu. Podobne teraz riskuje koalícia OĽaNO, Kresťanská únia a Za ľudí, ktorých preferencie sa aktuálne pohybujú práve okolo potrebných 7 %. Dobre na tom nie sú ani Demokrati, ktorí majú potrebných 5 % v nedohľadne, poväčšine dokonca aj 3 % potrebné na získanie príspevkov zo štátneho rozpočtu či 2 na vrátenie volebnej kaucie vo výške 17 000 eur. Vyzerá to teda, že ani v nasledujúcich voľbách sa nezaobídeme bez tisícov prepadnutých hlasov. Ako tieto hlasy ovplyvnia výsledok?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite