Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slavomíra Henčeková: § 363 neskončil, § 363 trvá

.slavomíra Henčeková .komentáre .názor

Na konci roka 2021 sa skupina poslancov zastúpená Alojzom Baránikom obrátila na Ústavný súd, aby preskúmal ústavnosť najznámejšieho slovenského paragrafu 363 Trestného poriadku. Na začiatku roka 2023 sa v rovnakej veci obrátila na rovnaký súd aj pani prezidentka. A súd konečne rozhodol.

niet známejšieho paragrafu na Slovensku, ako je § 363 Trestného poriadku (nie zákona). Nie je to však známosť pozitívna, ale skôr negatívna, a pre mnohých ide priam o symbol nespravodlivosti, korupcie, zla.

Prostredníctvom tohto paragrafu totiž generálny prokurátor Maroš Žilinka zrušil uznesenia o vznesení obvinenia podnikateľovi Jaroslavovi Haščákovi, poslancovi Robertovi Ficovi, Martinovi Borguľovi či Petrovi Žigovi, taktiež Robertovi Kaliňákovi alebo aj guvernérovi Národnej banky Petrovi Kažimírovi. Všetci o danom paragrafe hovoria, ale doteraz sa s ním nepodarilo nič urobiť. Doteraz stroskotali všetky pokusy na jeho úpravu aj v parlamente, ten posledný len pred pár dňami. Nádejou na zmenu bol Ústavný súd, ale aj tá už zhasla.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite