Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slavomíra Henčeková: Zmena pohlavia transsexuálov

.slavomíra Henčeková .komentáre .názor

Ak ste to náhodou ešte nezachytili, tak už aj na Slovensku máme Najvyšší správny súd. Ten bude v najbližších troch mesiacoch rozhodovať o 99 volebných žalobách, ale k tomu sa dostaneme neskôr. Dnes vám právne napíšem niečo o rozhodnutí, ktoré znepokojilo každého homofóba.

v roku 2019 požiadala žalobkyňa zvolenskú matriku o zmenu mena, rodného čísla a pohlavia z mužského tvaru na ženský. Matrika jej žiadosti nevyhovela s odôvodnením, že u žiadateľky nedošlo k ukončeniu zmeny pohlavia chirurgickým zákrokom. Chirurgický zákrok spočíva u mužov v kastrácii odstránením semenníkov, u žien odstránením vaječníkov. Vynucovanie takéhoto zákroku považovala žalobkyňa za protiústavné a v rozpore s judikatúrou Európskeho súdu pre ľudské práva. 

Tento súd opakovane konštatoval porušenie článku 8 dohovoru (právo na rešpektovanie súkromného a rodinného života) v prípadoch, keď členský štát odmietol zmeniť rodný list transsexuálnej osobe, pretože zmenu identity štát podmieňoval medicínskym zákrokom. Ide de facto o nútenú sterilizáciu a žalobkyňa zákrok podstúpiť nechcela. Požadovala uznanie jej genderovej identity ako ženy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite