Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mala Slavia Capital v Poľnohospodárskej platobnej agentúre nasadeného svojho človeka?

.patrik Magdoško .komentáre

V prípade kauzy Dobytkár sú obvinení Martin Kvietik, Norbert Bödör, Juraj Kožuch, Milan Kopriva, Peter Kuba, Ľubomír Partika a Viktor Miklas. Ten sa minulý týždeň pred senátom Špecializovaného trestného súdu priznal k skutkom, z ktorých bol obvinený. Kauza Dobytkár ukazuje na korupčný spôsob prideľovania dotácií pre slovenských farmárov. Vyšetrovatelia identifikovali viac ako 10 miliónov eur, ktoré mali skončiť na účtoch ľudí zapojených do tejto organizovanej trestnej činnosti. Táto kauza spôsobila, že farmárom boli skrátené dotácie o 25 percent. Toľko na úvod.

v decembri 2021 generálny riaditeľ Poľnohospodárskej platobnej agentúry Mgr. Jozef Kiss, MA. prezentoval tzv. „ozdravný systém“. Jeho súčasťou bolo založenie protikorupčnej sekcie. Za jej šéfku bola vymenovaná protikorupčná bojovníčka Zuzana Šubová. V tom istom čase prišlo do PPA aj niekoľko iných ľudí a jedno meno je veľmi zaujímavé. Je to Mgr. Juraj Kadnár. 

Podľa obchodného registra figuruje v mnohých firmách spoločne s jedným z obvinených v kauze Dobytkár, Martinom Kvietikom. Dokonca pri firme Palma, a.s. je spolu s ním aj koncovým užívateľom výhod. Peter Gabalec, predseda predstavenstva finančnej skupiny Slavia Capital Group a. s. je tiež koncovým užívateľom výhod v tejto firme. Prepojenie finančnej skupiny Slavia Capital s pánom Kadnárom je preukázateľné a musí to byť jasné aj slepému. Ako mohol takýto človek preniknúť do Poľnohospodárskej platobnej agentúry v dobe vládnutia protikorupčných OĽaNO? 

Do PPA prišiel v decembri a začínal tam ako obyčajný radový referent. Človek, ktorý nie je odkázaný na plat 800 eur šiel pracovať na pozíciu referenta? 

Raketový kariérny postup pána Kadnára bol ešte zaujímavejší. Už 1.3.2022 sa stal riaditeľom sekcie monitoringu a reportingu. Jeho úspešná kariéra sa však týmto ešte neskončila a 10.5.2022 sa stal úsekovým riaditeľom na útvare Platobný úsek. Tento úsek už spadá priamo pod generálneho riaditeľa PPA pána Kissa.

Tento úsek má veľmi veľké právomoci a dosah na financie, ktoré rozdeľuje PPA a, čo je azda najdôležitejšie, má prístup k archívnym záznamom. Podľa našich informácií pán Kadnár žiadal aj súhlas k prístupu k spisom, ktoré si vyžiadali orgány činné v trestnom konaní na vyšetrovanie prípadov spojených s rozkrádaním eurofondov. Takýto rýchly kariérny rast nemohol byť náhoda a tiež nemôže byť náhodou ani to, že človek z finančnej skupiny sa dostal na takto vysoký post v agentúre, ktorá je z minulosti známa ako studňa na bezodné a nezákonné čerpanie eurofondov. 

Ako sa takýto toxický človek mohol dostať na túto mimoriadne dôležitú pozíciu? Na osobnom úrade je šéfom pán Marian Šurda, ktorý už dlhé roky pôsobí v tejto agentúre a zažil aj generálneho riaditeľa Kožucha. Pán Šurda má na starosti prijímacie protokoly a preverenie ľudí, ktorí prichádzajú na výberové konania. V prípade úspešného výberu posúva svoje stanoviská na odsúhlasenie generálnemu riaditeľovi PPA. Takže generálny riaditeľ Kiss musel vedieť, aký človek prišiel do agentúry a kto to je. Zistiť, že Kadnár je z finančnej skupiny Slavia Capital trvá tri kliky na výpis z obchodného registru. 

A tu sa treba vrátiť k nahrávkam z ,,Bödörovej chaty“, kde z Bödörových úst počas rozhovoru s Robertom Ficom zaznelo, že ,,Kiss, riaditeľ PPA, ti odkazuje, že ak by niečo bolo treba, je tam a Samo je biznismen“. Naplnenie týchto slov dnes je dokázateľné príchodom Kadnára na agentúru. Dokonca by sa mohlo zdať, že niekto prišiel „upratať“ na PPA dôkazy.

Mnoho prípadov rozkrádania eurofondov v tejto agentúre ešte nie je zdokumentovaných OČTK a na mnohé prípady sa ani neprišlo, a tak treba začať s upratovaním. Kde nie sú dôkazy, nie je ani skutok. Tu to však nekonči. Zuzana Šubová, šéfka protikorupčného oddelenia, dňa 17.5. zistila, kto vlastne pán Kadnár je a oznámila to svojmu nadriadenému Kissovi. Ten tvrdil, že o ničom nevedel a nasledujúci deň s Kadnárom ukončil pracovný pomer. 

„Je vôbec niekto z dvojice Heger – Matovič schopný zastaviť ministra Vlčana?“

Pre Zuzanu Šubovú sa však jej postoj stal osudným. Výberové konanie na pozíciu šéfky protikorupčnej sekcie, kde doteraz pôsobila v dočasnej službe, sa konalo pár dní po Kadnárovom odchode. Testy, ktoré boli súčasťou výberových kritérií, sa nápadne podobajú testom, ktoré boli použité pri ,,výberovom“ konaní na pozíciu riaditeľa Lesov SR a na ktorých stroskotal nepohodlný Vigoda. Test bol určený skôr na výber,,právnika či legislatívca“, a nie na výber manažéra. Obdobné testy dostala aj pani Šubová. Úspešne ich urobiť mohol len špecialista alebo ten, kto vedel, čo budú obsahovať. 

Jeden účastník výberového konania bol v testoch úspešný. Milan Bola, známy z pôsobenia na ministerstve vnútra. V minulosti z pozície riaditeľa Odboru šifrovej ochrany informácií bezpečnostného úradu obstarával techniku šifrovacích súprav za niekoľko miliónov eur. To kontrola z rezortu financií zhodnotila ako neoprávnené nakladanie financií pri verejnom obstarávaní. Momentálne tento človek pôsobí v PPA ako riaditeľ kybernetickej bezpečnosti. Je zarážajúce, že bez znalosti o priamych platbách, európskej legislatíve a odborných veciach spravil ako jediný náročný písomný test a mal sa stať riaditeľom kontrolnej sekcie. No nakoniec k tomu nedošlo, lebo hrozila medializácia tohto ,,transparentného“ výberového konania, a tak rezort Ministerstva pôdohospodárstva SR radšej cúvol. 

Minister Vlčan sa pokúsil o tiché upratanie nepohodlnej Zuzany Šubovej. Ponúkol jej inú pozíciu a garantoval identický plat na inom rezortnom pracovisku. Šubová túto dohodu neprijala, a tak jej koniec v PPA bol neodvratný. Jej odhalenie človeka zo Slavie Capital na agentúre niekomu iste spôsobilo vrásky na čele.

Ako je možné, že počas tejto „protikorupčnej vlády“ sa toto všetko deje? Kroky nominantov OĽaNO na ministerstve pôdohospodárstva svedčia o tom, že ministerstvo a PPA trestaným oligarchom kryje chrbát. 

Kto dnes vlastne vládne na Ministerstve pôdohospodárstva? Je vôbec niekto z dvojice Heger – Matovič schopný zastaviť ministra Vlčana? Vyzerá to tak, že nie, pretože inak by sa to pri všetkých ministrových prešľapoch už dávno udialo. Vlčana musí kryť niekto mocný, mocnejší ako reálni a tieňoví premiéri. Kto a prečo? Prečo protikorupčný bojovník Igor Matovič trpí, že niekto z finančnej skupiny chce čistiť dôkazy o bývalých eurofondových kráľoch? Prečo premiér Heger donekonečna zatvára oči pred tým, čo sa deje s požehnaním ministra Vlčana nielen na jeho ministerstve, ale aj v iných dôležitých inštitúciách? Raz sa to obom vypomstí.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite