Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slavomíra Henčeková: Hráme vadí-nevadí

.slavomíra Henčeková .komentáre .názor

Skupina IMT Smile spieva vo svojej pesničke „hráme vadí-nevadí, míňajú sa nápady.“ Zahrám si jedno kolo vadí-nevadí aj v tomto článku. Konkrétne o tom, čo všetko v posledných dňoch zaznelo k pripravovanej novele Trestného zákona ohľadom trestných činov proti šíreniu dezinformácií. Je tam totiž mnoho toho, čo mi vadí. Ale považujem za potrebné uviesť aj to, čo mi nevadí, lebo sa zdá, že to nie je jasné. A nie som si istá, či sa nám nemíňajú nápady v riešení problému šírenia dezinformácií.

vadí?

Viete čo mi vadí? Vadí mi, ak má niekto na pripravovanú novelu jasný názor bez toho, aby si ju čo i len prečítal. Že sa tak nestalo, je jasné z mnohých príspevkov, žiaľ, aj vládnych predstaviteľov. Prosím, pozrite si ju predtým, než sa k nej začnete vyjadrovať.

Vadí mi aj to, ak si niekto nevšimne, že mu prekážajú v pripravovanej novele pojmy, ktoré máme v Trestnom zákone už roky, ako napr. „nebezpečenstvo vážneho znepokojenia aspoň časti obyvateľstva nejakého miesta“ či „iné obdobné konanie“. Prosím, otvorte si súčasný Trestný zákon predtým, než sa začnete vyjadrovať k tomu, aké sú tie pojmy vágne a že netušíte, čo znamenajú a kto to bude určovať. Všetko je už dávno vyriešené v zákone, judikatúre a odbornej literatúre, aj keď ste si to vy nevšimli.

Vadí mi aj to, ak si niekto nevšimne, že nejde o definitívny návrh a samotná ministerka pripúšťa jeho preformulovanie. Návrh je aktuálne do 21. 12. 2021 v medzirezortnom pripomienkovom konaní, do ktorého môže prispieť každý a ktoré slúži práve na to, aby sa veci vyjasnili. Následne sa budú pripomienky vyhodnocovať, zapracovávať, budú sa viesť rozporové konania. Až potom sa bude hľadať podpora v koalícii, vo vláde a nakoniec, ak sa podarí nejaká dohoda nájsť, tak aj v parlamente. Tam sa k nemu budú môcť vyjadrovať poslanci v troch čítaniach, rokovať sa bude v pléne aj v jednotlivých výboroch, poslanci budú môcť predkladať pozmeňujúce a doplňujúce návrhy. Ak sa návrh schváli, bude ho musieť podpísať ešte prezidentka. A môže byť napadnutý na Ústavnom súde. Prosím, pozrite si proces tvorby a prieskumu právnych predpisov aspoň v hrubých rysoch, ak ich nepoznáte.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite