Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slavomíra Henčeková: Plodný právny týždeň

.slavomíra Henčeková .komentáre .názory

Uplynulý týždeň bol právne plodný. Možno aj preto, že sme sa konečne aspoň na chvíľu nebavili o potratoch. O bunkách potratených plodov však, žiaľ, áno. Po takmer trištvrte roku Ústavný súd rozhodol, že vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva majú zákonný podklad, ktorý je v súlade s ústavou.

ministerka spravodlivosti predstavila návrh rozsiahlej novely trestného zákona, ktorý rieši drogy, znásilnenie, ale aj dezinformácie. A čosi sa podarilo aj nám osobne. Veď čítajte a dozviete sa.

Vrcholom tohto plodného týždňa bolo pre mňa rozhodnutie Ústavného súdu, na ktoré som už netrpezlivo čakala. Generálny prokurátor namietal predovšetkým to, že sú vyhlášky ÚVZ publikované nie v zbierke zákonov, ale vo vestníku vlády a že nie sú súdne preskúmateľné. Ak by jeho návrh uspel, znamenalo by to, že by bol za protiústavný označený právny základ vydávania vyhlášok, a to by mohol byť celkom slušný problém nielen právne, ale spoločensky. Dosť by to totiž posilnilo hlas nulitných právnikov. Viac som o tom písala v článku Ústavný súd pred ťažkým rozhodnutím. Celé znenie rozhodnutia Ústavného súdu ešte nemáme, ale dozvedeli sme sa aspoň to, že generálnemu prokurátorovi v ničom nevyhovel. To znamená, že vyhlášky ÚVZ majú zákonný podklad, ktorý je v súlade s ústavou a sú preskúmateľné Ústavným súdom. 

Nepleťte si to, prosím, s tým, že sú všetky vyhlášky právne úplne v poriadku. Každá jedna môže byť napadnutá na Ústavnom súde. V súčasnosti sú napadnuté dve. Záver je jasný. Vyhlášky rozhodne NIE SÚ NU-LIT-NÉ. A to mi na tento týždeň úplne stačí. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite