Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Petra Zajaca: Covidová zbabelosť

.peter Zajac .komentáre .komentár týždňa

Taliansko a Nemecko už pre nový variant koronavírusu zakázali lety z JAR, v Izraeli ohlásili prvý potvrdený prípad nákazy. My sa zatiaľ plahočíme s lockdownom v delte.

nový variant B.1.1.529 má veľký počet mutácií – 32 –, čo podľa  virológov predstavuje vážny problém oproti dvom mutáciám delty a trom mutáciám bety (tasr).

Nemienim sa hrať na odborníka. Obdivujem virológov, imunológov, odborníkov na matematické modely a grafy, bioetikov, lekárov, ošetrovateľov a opatrovateľov, všetkých, čo pracujú do úmoru, aby zachránili ľudské životy a odolávajú pritom útokom na najnižšie pudy a manipuláciám s ľudským strachom. Ani oni sa však nemôžu vyhnúť nepredvídateľným úskokom covidu. Aj oni uverili, že vakcíny sú samospasiteľné (nie sú), že na víťazstvo nad koronou postačí 60 percent  zaočkovaných (nestačí), 70 percent (nestačí), 80 percent (ako sa ukazuje, nestačí ani to). Aj oni spolu s nami uverili, že očkovanie je sloboda. To nie je výčitka, to len svedčí o tom, že ešte stále covid dobre nepoznáme. 

Hovorím o politikoch, ktorí – ako v Nemecku – radšej o covide nehovoria, lebo je predvolebná kampaň a dnes, po voľbách, si ho odchádzajúca a prichádzajúca vládna garnitúra prehadzuje ako horúci zemiak. Hovorím o spore medzi politickými prívržencami „tímu opatrnosť“ a tímu „ekonomickej slobody“, pre ktorý je ekonomika viac než ľudský život.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite