Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kometár Tomáša Klvaňu: Náš Izrael

.tomáš Klvaňa .komentáre .komentár týždňa

Je zajímavé sledovat naše diskuze o konfliktu mezi Izraelskými obrannými sílami a teroristickou sítí Hamás v Gaze. Za našimi názory se leccos skrývá. A leccos to o nás vypovídá.

head_photo

na nepravidelně se opakující slovní války o izraelsko-palestinském konfliktu jsme si už zvykli. Během té poslední však pozorujeme nový rys, a sice agresivnější verbální účast mladých progresivistů na straně Palestinců. Je to globální jev a jako takový se u nás projevuje už tradičně méně výrazně, ale přesto je přítomný. Slovní souboje mezi těmi, kdo jsou „pro Izrael“ a těmi, kdo jsou na straně Palestinců, se odehrávají v tradičních médiích i na sociálních sítích. Jak už to bývá, v takových soubojích není moc místa pro detaily a nuance. 

Ohledně konfliktu je dobré mít na paměti pár základních faktů. Především ten, že Izrael se brání raketovým útokům ze strany Hamásu. Tato organizace, zdá se, má k dispozici tisíce profesionálně vyrobených raket s doletem i stovek kilometrů čili nejde o žádnou domácí garážovou výrobu. Díky izraelskému protiraketovému štítu Iron Dome (železná kupole) jsou škody na životech relativně nízké. Izrael na útoky odpověděl bombardováním Gazy, jednoho z nejhustěji osídlených míst na světě. I když mu lze věřit, že se snaží vyhýbat civilním obětem, v dané situaci se jim úplně vyhnout nedá. Je to proto, že Hamás má své útočné platformy, jakož i komunikační a zpravodajská centra „schovaná“ za civilní objekty, které mají buď sloužit jako živý štít (Izrael si na ně netroufne zaútočit), nebo (když na ně Izrael zaútočí a neúmyslně zabije i nevinné lidi včetně dětí) jako propagandistický materiál pro svět. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite