Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Štefan Hríb: Čomu sa Izrael bráni a kde je naše miesto

.štefan Hríb .názory .editoriál

Opakovaný konflikt medzi Izraelom a Palestínou vyvoláva opakovane vášne, demonštrácie a aj krik oboch názorových strán, že tí druhí sú necitliví, ideologickí alebo rovno hlúpi. Ako sa to týka Slovenska?

Štefan Hríb

konflikty medzi Izraelom a jeho okolím – čo je v skutočnosti stále rovnaký spor o to, či má Izrael právo existovať – sa nás týkajú úplne priamo. Slovensko bolo počas druhej svetovej vojny na zlej strane, navyše sa samo aktívne zapojilo do pokusu vyhladiť celý židovský národ. Ten pokus nevyšiel, ale milióny obetí holokaustu sú najtemnejšou škvrnou na tvári vtedajšieho Nemecka a jeho spojencov, a v istom zmysle aj Západu ako takého. Povojnová pomoc pri vzniku a uznaní Izraela bola preto len minimom toho, čo sa dalo urobiť v akte nášho pokánia. Ale z toho povojnového aktu, ak má trvať jeho zmysel, vyplýva aj naša dnešná povinnosť trvalo brániť právo Izraela na existenciu.

A presne o to ide v každom konflikte, ktorý Izrael zvádza. Je to tak v otázke iránskeho jadrového programu, je to tak v boji s teroristickými organizáciami vo viacerých okolitých krajinách a je to tak aj v konflikte s Hamasom. Izrael chce existovať, dostal na to záruky a dostáva aj podporu Západu, iní chcú, naopak, Izrael vymazať z mapy a dostávajú na to podporu viacerých susediacich režimov. V tomto hroznom konflikte nie je možné byť neutrálny a z pozície Slovenska je to vylúčené o to viac, že sme sa už raz podieľali na pokuse vyhladiť židovský národ, takže je našou elementárnou zodpovednosťou brániť jeho opakovaniu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite