Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Gál z Maďarského fóra: V tomto roku si chce každé štvrté minuté euro slovenský štát požičať

.zsolt Gál .komentáre .neparlamentná alternatíva

V debate – alebo skôr hádke – v súvislosti s navýšením rozpočtového deficitu sa objavuje veľa nejasností. Držme sa teda faktov. Parlamentná väčšina vlani schválila rozpočet verejnej správy na tento rok s výdavkami 46,7 miliardy eur a príjmami 39,6 miliardy eur. Rozdiel – ten povestný deficit – mal predstavovať 7,1 miliardy eur, čo zodpovedá 7,4 percenta HDP Slovenska. Čiže toľko sme si plánovali požičať. Už toto malo zdvihnúť verejný dlh na rekordných 62 miliárd eur (65 percent HDP). Skoro 11 500 eur na každého občana, aby to bolo zrozumiteľnejšie.

head_photo

potom, začiatkom mája, príde nový minister financií Igor Matovič s návrhom 200-eurových detských prídavkov, čo by ročne malo stáť skoro 2,5 miliardy, zaplatiť to najprv chce zvýšením DPH na 25 percent, ale rýchlo pripustí financovanie aj na úkor ešte vyššieho deficitu. Týždeň neskôr vláda schvaľuje novelu zákona o rozpočte, navyšuje deficit o ďalších 3,4 miliardy eur a chce, aby to parlament schválil rýchlo v skrátenom konaní.

SAS kritizuje spôsob (skrátené konanie) aj výšku sumy, Matovič ich obviní z rôznych vecí, napr. z rozbíjania koalície. Následne sa dozvieme z médií, že po rokovaní expertov koaličných strán suma navýšenia deficitu sa priblíži k štyrom miliardám. Máte pocit, že tu lietajú miliardy akoby boli „len“ miliónmi? Aj ja, lenže nezabúdajme, miliarda je 1 000 miliónov!

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite