Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Simon z Maďarského fóra: Pandémia ukázala dôležitosť sedliackeho rozum a, žiaľ, aj jeho nedostatok

.zsolt Simon .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Pandémia bola a je stav krízovej situácie, na ktorého zvládnutie krajina potrebuje skúsených odborne zdatných politikov obdarených dostatkom sedliackeho rozumu.

head_photo

sedliacky rozum káže, že ak niečo neviem, tak si nechám poradiť. Pozriem sa, ako to robia iní, ktorí to zvládajú lepšie. V takýchto kritických situáciách dupľom platí, že nie je možné svoje rozhodnutie meniť zo sekundy na sekundu. Práve naopak, pri rozhodnutiach musíme byť dôslední. Musíme ukázať občanom, že nevytvárame organizovaný chaos, ale vieme, čo ideme robiť a hlavne prečo. Slovenská vláda túto situáciu nezvládla. A to nielen z hľadiska zdravotníctva. Naše zdravotníctvo na takúto situáciu vôbec nebolo pripravené. (Pre ministrov zdravotníctva Ficových vlád vrátane bývalého ministra zdravotníctva Pellegriniho slúžil tento rezort len ako dojná krava).

Lockdown bol deravý ako ementál, nakazení sa špacírovali po obchodoch bez obmedzenia a šírili nákazu.  Chorých pacientov v začínajúcich štádiách choroby obvodní lekári neriešili. Mnoho občanov sa tak možno  zbytočne dostalo do nemocnice v zložitých stavoch a nemocničné lôžka sa rýchlo preplnili. Dobrovoľne  povinné testovania sa z veľkej miery stali iba biznisom, a nie prostriedkom na získavanie relevantných dát. Ostatné ochorenia sa začali zanedbávať rovnako u špecialistov (samozrejme, nie všetkých) ako v nemocniciach. Postupne sa musí všetko doháňať, a tak si už teraz na maximum vyťažený personál znovu neoddýchne.

Väčšine ľudí začína dochádzať, že iba kolektívna imunita a očkovanie budú najrýchlejšou cestou vrátenia sa do našich nežných životov.

Hanbou je, že kompetentní zabudli objednať dostatočné množstvo vakcín schválených EMA (Európskou liekovou agentúrou) a keď na to prišli, začali objednávať a nakupovať  neschválenú ruskú vakcínu (prostriedok hybridnej vojny). Vakcíny Sputnik V boli síce vyvinuté už v júli minulého roka, no Rusi nestihli (nechceli), jednoducho ich nenechali schváliť inštitúciami EÚ. Nikto tak nevie skontrolovať ich účinnosť.  Práve toto je dôkazom toho, že vakcína Sputnik V je v prvom rade prostriedok na destabilizáciu EÚ a až v druhom rade prevencia (ak vôbec).

Prvé dávky tejto vakcíny pristáli na košickom letisku s veľkou parádou ešte prvého marca, no ešte ani dnes sa nimi neočkuje. 

Dnes máme k dispozícii pomaly toľko registrovaných vakcín, že ich vidlami prehadzujeme. O pár týždňov budú zaočkovaní všetci, čo sa zaočkovať chcú.  Je však vysoko pravdepodobné, že vďaka neexistencii informačnej kampane to nebude ani 50 percent obyvateľstva. Teda od kolektívnej imunity to bude na míle ďaleko. Z toho vyplýva, že na jeseň alebo možno ešte skôr bude Slovensku hroziť aj tretia vlna pandémie.

Preto by sa mala čím skôr posilniť informačná kampaň na zdvihnutie popularity a ochoty očkovať sa. Najväčším problémom nezvládnutej pandémie je množstvo zamestnancov a podnikateľov, ktorí sa dostali do existenčnej krízy a na pokraj chudoby. Kompenzácie neboli dostatočne zvládnuté, pravidlá sa menili, boli nejednoznačné. Zabudlo sa na slovenských malých a stredných podnikateľov a množstvo ľudí, čo zamestnávajú.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite