Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Gál z Maďarského fóra: Plán obnovy vyzerá ako Mission Impossible, ale v hlavnej úlohe nebude Tom Cruise

.zsolt Gál .komentáre .neparlamentná alternatíva

Nepatrím medzi nadšencov plánu obnovy. Balík Next Generation EU (NGEU) – z ktorého sa financuje – evidentne porušuje základnú zmluvu EÚ, a Slovensko pravdepodobne nedokáže peniaze efektívne a bez korupcie vyčerpať.

head_photo

článok 310 Zmluvy o fungovaní EÚ v súvislosti so spoločným rozpočtom jasne hovorí, že „rozpočtové príjmy a výdavky musia byť v rovnováhe“, ako aj to, že „...všetky príjmy a výdavky Únie“ sa zahrnú do rozpočtu. Keď NGEU vnímame ako súčasť rozpočtu, tak porušujeme to prvé, keď je to mimorozpočtový fond, tak to druhé. Samozrejme, nejakým právnym kľučkovaním sa to „vyrieši“ a skoro nikoho to nezaujíma, všetci sa tešia na miliardy z EÚ. Až tak sa nebudú tešiť, keď tie miliardy bude treba splácať (do roku 2058!) vyššími príspevkami členských štátov do bruselskej pokladnice alebo novými európskymi daňami.

Čo sa týka míňania prostriedkov EÚ, Slovensko ku koncu vlaňajšieho roka vyčerpalo len 45 percent zdrojov z minulého rozpočtového obdobia (2014 – 2020), je to druhý najnižší podiel v celej EÚ po Španielsku (a vizitka Fica a Pellegriniho), do troch rokov by sme mali vyčerpať zvyšných 8 miliárd. K tomu príde vyše 6 miliárd z NGEU do polovice 2026 a 13 miliárd z ďalšieho sedemročného spoločného rozpočtu EÚ (2021 – 2027). Kto verí tomu, že to všetko dokážeme minúť efektívne, bez korupcie, načas a zmysluplne a pritom presadíme sľubované reformy? Nuž, veľké reformné úsilie ani u súčasnej vlády nevidno (česť výnimkám ako Kolíková a Sulík). 

Skrátka, vyzerá to ako Mission Impossible, len v hlavnej úlohe nebude Tom Cruise, ale veľmi pravdepodobne Peter Pellegrini (vo vedľajších úlohách Fico a ďalší z nacionalisticko-populistickej scény), otázkou je len to, či „len“ od roku 2024, alebo aj skôr. Veľmi rád by som sa mýlil. Lebo treba uznať, že reformy sľubované v pláne obnovy sú bez výnimky potrebné, ako aj to, že aj väčšina investičných zámerov je dobre nastavená.  

Až na niektoré výnimky. Najmä plán použiť jednu miliardu eur „na výstavbu, rekonštrukciu a vybavenie nemocníc“. Chýbajúce investície by mohol urobiť súkromný sektor,  keby väčšina politickej elity nebola posadnutá myšlienkou štátneho zdravotníctva. Takže štátne nemocnice, ktoré za niekoľko rokov vytvoria 500- až 600-miliónové dlhy a už päťkrát boli oddlžené (vždy naposledy), teraz sa môžu tešiť na ďalší miliardový investičný balík. Za tie peniaze by sme radšej radikálne zrýchlili pozemkovú reformu (najmä sceľovanie pozemkov), ktoré Maďarské fórum dlho navrhuje, a ešte by stále zostali stámilióny na ďalšie veci.  

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite