Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Gál z Maďarského fóra: Putinovo Rusko za svoj národný záujem považuje rozvrátenie EÚ a NATO

.zsolt Gál .mimoparlamentné fórum .neparlamentná alternatíva

Putinovo Rusko za svoj hlavný národný záujem považuje rozvrátenie EÚ a NATO, rozhádanie členských štátov, podkopanie demokracií a destabilizáciu prozápadných vlád.

ako by postupoval Putinov režim s vakcínou Sputnik V, keď by sa správal racionálne a skutočne by nasledoval národný záujem? 1. Vyrobím čo najviac vakcín a čo najskôr zaočkujem čo najväčšiu časť populácie Ruskej federácie, lebo najdôležitejšie je zdravie ľudí a záchrana životov. 2. Paralelne s tým požiadam o registráciu vakcíny na najväčších a najdôležitejších potenciálnych odbytových trhoch vrátane EÚ. Keď doma mám zaočkovanú väčšinu, tak budem predávať Sputnik V všade vo svete, lebo vakcín je nedostatok, idú na dračku, je to obrovský biznis. Pritom si dávam pozor na reputáciu, objednané množstvá dodám načas a v rovnakej kvalite, som maximálne transparentný. 3. Vzhľadom na charakter režimu – centralizovaná moc v rukách jedného človeka a úzkeho okruhu ľudí okolo neho – prezident Putin sa dá zaočkovať medzi prvými pred všetkými médiami a tým vyšle silný symbolický signál: vakcína je potrebná a bezpečná, očkovanie je extrémne dôležité.

A ako to bolo v skutočnosti? 1. V čase písania článku Rusko figurovalo približne na 80. mieste v rebríčku krajín podľa miery zaočkovanosti medzi Mexikom a Kambodžou, počet dodaných vakcín na 100 obyvateľov bol horší nielen ako priemer Severnej Ameriky a EÚ, ale dokonca aj ako v Južnej Amerike a bol menej ako polovičný oproti Slovensku – hoci nie sme žiadni šampióni v očkovaní. 

Zdá sa, že zdravie a životy obyvateľov (zámerne nechcem písať občanov) Ruskej federácie nie sú také dôležité. 2. Výrobca/výrobcovia Sputnik V dlho nepožiadali o registráciu vakcíny v Európskej liekovej agentúre, nedodali na to potrebné dokumenty, často nie sú schopné dodať objednané vakcíny do zahraničia v dohodnutom čase a množstve a v jednotnej kvalite. 3. Hoci vakcína – ako prvá na svete – bola triumfálne schválená ruskými úradmi už vlani v auguste, Putin bol zaočkovaný až 23. marca, bez prítomnosti kamier, pričom úrady nechceli prezradiť, akou vakcínou. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov to vysvetlil tým, že všetky tri ruské vakcíny sú spoľahlivé, veľmi dobré a efektívne. 

Nedáva to logiku? Áno, ale len dovtedy, kým nepochopíme, že Putinovo Rusko za svoj hlavný národný záujem považuje rozvrátenie EÚ a NATO, rozhádanie členských štátov, podkopanie demokracií a destabilizáciu prozápadných vlád. Potom Sputnik V je len ďalším prostriedkom v hybridnej a propagandistickej vojne na dosiahnutie týchto cieľov, a na Slovensku zafungoval výborne bez jedinej podanej vakcíny... Testovanie u nás ukázalo 100-percentnú účinnosť!

 

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite