Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Juraja Petroviča: Nezabúdajme na Čínu

.juraj Petrovič .komentáre .komentár týždňa

Aféra okolo výbuchov vo Vrběticiach a diplomatická šarvátka s Ruskom dominujú mediálnemu priestoru. Pre hluk tejto šarvátky by sme však nemali ignorovať oveľa väčšie riziká zo strany obra, ktorý zďaleka nestojí na takých hlinených nohách ako Rusko.

od nástupu Si Ťin Pchinga na trón čínskych komunistov je možné sledovať cielenú snahu, ktorá má čínsky vplyv rozšíriť po celom svete. Súčasťou megalomanských projektov financovaných Čínou sú vždy aj tlaky na to, aby príjemcovia čínskych úverov čušali o porušovaní ľudských práv a ďalších totalitných praktikách v Číne.

Africké krajiny podpisujú zmluvy na obrovské infraštruktúrne projekty s čínskymi bankami. Projekty realizujú čínske firmy, pracujú na nich prevažne čínski pracovníci, dokonca aj stavebné materiály sa aspoň sčasti vozia z Číny. Model, ktorý robí z krajín, ktoré sa na takéto dobrodružstvo dali, ekonomických, ale aj politických vazalov. Podiel západoeurópskych a amerických firiem trvalo klesá, keďže Číňania vždy dokážu podliezť ceny západných firiem, nútených dodržiavať iné štandardy, ako sú tie miestne či čínske. Pritom sú tieto projekty často veľmi nebezpečnou dlhovou pascou. Viaceré krajiny vrátane Etiópie, Kene a Nigérie už museli požiadať Medzinárodný menový fond o pomoc. Projekty sa predražujú a krajiny nemajú na splácanie drahých úverov. To ich dostáva do ešte väčšej závislosti od čínskych bánk, a tým aj od čínskeho štátu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite