Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Rudolfa Zajaca: Matovičova tlačovka je ukážka toho, čo všetko dokáže natárať a naklamať

.rudolf Zajac .komentáre .názor

Koncom minulého týždňa minister financií narobil rozruch. Vo štvrtok letel na otočku do  Moskvy a vrátil sa s informáciou, ako znova zachránil Slovensko. Rusi vraj žiadali, aby sme im vrátili Sputnik V, pretože ŠÚKL ho dal posudzovať biomedicínskemu centru SAV, a to nie je OMCL certifikované laboratórium.

to bolo vraj v zmluve zakázané. Potom na päť dní zaliezol a vo štvrtok 15. apríla urobil tlačovú konferenciu. V podstate dve hodiny táral a klamal. Je prvým ministrom financií v histórii, ktorý sa venuje očkovacím látkam, hoci krachujú verejné rozpočty. Deficit narastá. Jeho stabilizácii nepomáhajú   ani nákupy zbytočných testov, nehovoriac o neschopnosti zabezpečiť  efektívnu pomoc kultúre, športu, živnostníkom, maloobchodu. Po návrate z Moskvy ešte utekal do Budapešti, žiadať o pomoc s otestovavaním Sputnika V. Preventívne stihol pourážať  diplomatickú službu Slovenska. Skratka OMCL znamená Official medicines control laboratory – Oficiálne laboratórium na kontrolu liekov. 

Zmluva o nákupe Sputnik V je utajená, informácie presakujú iba pomaly. Ukázalo, že nie je pravda, že dôvodom na vrátenie vakcíny bolo  testovanie mimo OMCL laboratórií, ale  že sme Rusom nezaplatili. Igor Matovič tvrdí, že to nie je hlavný problém. Tým je podľa neho, že riaditeľka ŠÚKL-u povedala, že v každej krajine je iný Sputnik V a spoločný je iba názov. Rusi sa vraj urazili a chcú ho späť. Objednali sme si konkrétnu  liekovú formu a balenie a to do liekovej formy patrí. Rusi dodali iné balenia, čo je podľa Matoviča maličkosť. Bolo by maličkosťou aj to, ak by Sputnik V  dodali v inhalačnej forme, s tou liekovou formou  údajne Rusi experimentujú. Matovič má momentálne dvoch nepriateľov. Zuzanu Baťovú, riaditeľku ŠÚKL a prezidentku Zuzanu Čaputovú, ktorá požiadala, o nazretie do utajenej zmluvy. Pani prezidentka podporila Zuzanu Baťovú, nie ako ženu, ale ako šéfku inštitúcie, ktorá si musí zachovať vierohodnosť napriek Matovičovým táraninám.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite