Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Rudolfa Zajaca: Aleluja. Máme vinníka alebo tiež desatoro

.rudolf Zajac .komentáre .názory

Tak už vieme, kto môže za ten problém so Sputnikom V. Je to Štátny úrad pre kontrolu liečiv, takzvaný ŠÚKL, ako povedal pán minister financií, pretože nechal Sputnik testovať v necertifikovanom laboratóriu.

a naozaj nevadí, že to nie je Úrad ale Ústav. Sú však veci, ktorým sa nedá celkom rozumieť. Ak si urobíme malú rekapituláciu, tak vieme, že po prvé, Sputnik pristál v Košiciach na základe nejakej kúpnej zmluvy, ktorá je utajená s argumentom,  že aj Európska komisia utajila zmluvy na nákup očkovacích látok. Ibaže EK nepodlieha slovenským zákonom, kúpa Sputnika V však išla podľa našej legislatívy. 

Po druhé, v podstate okamžite dostal Sputnik V výnimku ministra zdravotníctva, a teda mohol sa začať aplikovať. Ide o použitie na základe národných mechanizmov, to je na Slovensku terapeutické použitie neregistrovaných liekov, ktoré povoľuje Ministerstvo zdravotníctva. Z pohľadu zákona teda aplikovaniu očkovacej látky nič nebránilo, i keď zdravý rozum hovoril, že výnimka ministra je v zákone preto, aby sa nemuseli napríklad experimentálne lieky pri niektorej z fáz klinického skúšania registrovať. Nehovoriac o tom, že často sa tieto skúšané látky ani technicky registrovať nedajú, nemôžu spĺňať kritériá na registráciu liečiva, pretože ešte formálne neexistujú. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite