Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Juraja Petroviča: Šachy s holubom

.juraj Petrovič .komentáre

OĽaNO sa dopracovalo do stavu, kedy je už naozaj schopné povedať ústami svojich predstaviteľov úplne čokoľvek, len aby Igor Matovič nemusel podať demisiu.

head_photo

keď som sa ešte pokúšal hrať šach, často sa mi stávalo, že som narazil na ideálny ťah. Len, chyba bola v tom, že bol možný o jeden ťah neskôr, než by som ho potreboval. A tak namiesto úspechu, viedol obvykle k prehre. Keď si zrekapitulujeme vývoj koaličnej krízy, uvidíme, že ťahy, ktoré robil Igor Matovič sú tiež vždy o jeden ťah neskôr, ako by mali byť. A tak, pochopiteľne tiež vedú k prehre. Či Igora Matoviča, celej koalície, alebo celej krajiny, to sa v tomto momente nedá úplne presne povedať.

ťah Krajčim

Keď sa Veronika Remišová vyjadrila, že občania nie sú pokusní králici, a premiér by mal zvážiť svoje zotrvanie vo funkcii, mohol si Igor Matovič zachrániť stoličku a s ňou aj koalíciu prostým odvolaním Mareka Krajčiho. Ale zaseknutý v urazenosti a pocite, že mu všetci chcú len škodiť, premeškal vhodnú chvíľu. Vyhlasoval neustále, že Marek Krajči je najlepší minister a všetci mu len robia zle.

ťah memorandom

Keď sa k strane Za ľudí pridala aj SaS, a vyzvala Matoviča na odstúpenie, ponúkol koaličným partnerom Kolíkovej Memorandum o dobrej vláde a demisiu Krajčiho. Chvíľu to vyzeralo, že toto by mu mohlo pomôcť zachrániť sa. Prišla ale demisiová tlačovka Matoviča s Krajčim a majster okamžitého samozničenia sa rozhodol dourážať svojich ctených partnerov z Memoranda a vyhlásiť, že Krajči odstúpi, ale vlastne neodstúpi, kým sa nezačne očkovať Sputnikom.

ťah Sulíkom

SaS sa správne rozhodla, že dosť bolo šaškovania a natvrdo vyzvala Matoviča, aby odstúpil. Inak SaS odíde z koalície. Ako prejav dobrej vôle, a v snahe uľahčiť premiérovi rozhodnutie, ponúkol Richard Sulík svoje kreslo výmenou za Matovičovu demisiu. Matovič odišiel za medveďmi a nikto presne nevedel, čo vlastne urobí. Ako obvykle. 

ťah Matovičom

Keď sa vrátil od medveďov, tak Matovič predniesol ultimátum, ktoré bolo ďaleko za hranicou toho, čo je pre normálnych a sebavedomých koaličných partnerov akceptovateľné. Veronika Remišová, ktorá celý proces demisie premiéra veľmi správne začala, zrazu na zatiahnutej ručnej brzde otočila. A hlavným vinníkom zrazu bol chvíľu Sulík, potom zas Sulík s Matovičom, ktorí údajne rozbíjali vládu. Toto sa dialo po tom, čo aj posledný minister za SaS podal demisiu, takže tváriť sa, že vláda nie je dávno rozbitá na prach je celkom slušný výkon v popieraní reality. Spolu s požiadavkou na odstúpenie pomaly aj upratovačky v parlamentnom bufete, ktorá zrejme kedysi škaredo pozrela smerom na Úrad vlády, si Igor Matovič vymyslel, že síce odíde z postu premiéra, ale nie z vlády. Vzhľadom na vajatavý postoj Remišovej a spočiatku aj prekvapeného Sulíka, sa mu na chvíľu podarilo zabrzdiť svoj pád.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite