Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ku kauze Marián Magát

.slavomíra Henčeková .komentáre

V kauze Mariána Magáta odsúdeného na šesť rokov väzenia za extrémistické trestné činy nastal včera zvrat.

head_photo

marián Magát je na verejnosti známy obdivom k Adolfovi Hitlerovi či Jozefovi Tisovi a k nimi nastolenými režimami, popieraním, spochybňovaním či zľahčovaním holokaustu, odporom k demokratickému režimu, tvrdeniami o tom, že celý svet je ovládaný židmi a celkovo spochybňovaním historických prameňov a ich všeobecne akceptovanej interpretácie. Ak si chcete prečítať niektoré z jeho verejne dostupných výrokov, zhromaždil ich okrem iného v roku 2021 Janko Benčík vo svojom blogu.

Prečo sa mu dnes venujem, je správa zo včerajška. Najvyšší súd totiž včera zrušil rozsudok Špecializovaného trestného súdu so spisovou značkou 2T/18/2022, ktorým odsúdil Mariána Magáta na šesť rokov trestu odňatia slobody (a trest prepadnutia viacerých vecí ako kníh, CD, plagátov a ďalších predmetov) za celkovo 43 skutkov extrémistickej povahy, ktorých sa dopustil v rokoch 2017 až 2021. Konkrétne za prečin popierania a schvaľovania holokaustu, zločinov politických režimov a zločinov proti ľudskosti, z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd, zo zločinu rozširovania extrémistického materiálu, zo zločinu výroby extrémistického materiálu, z prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia a zo zločinu založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd. Toto rozhodnutie so spisovou značkou 2To/5/2024 nie je zatiaľ oficiálne sprístupnené zo strany Najvyššieho súdu na ich stránkach, ale koluje po internete. takže som si ho mohla preštudovať. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite