Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slavomíra Henčeková: Právny štát v ohrození

.slavomíra Henčeková .komentáre .názor

Novela Trestného zákona a Trestného poriadku je už na Ústavnom súde. Ako to s ňou dopadne, a to nielen vo výsledku, ale najmä v procese v nasledujúcich dňoch, bude mať veľký vplyv na to, či na Slovensku ešte môžeme hovoriť o právnom štáte.

pani prezidentka urobila presne to, čo bolo najlepšie a čo bolo vo verejnom záujme. Nepodľahla tlakom a vydieraniam zo strany vládnej koalície, ktorá mala dostatok času a priestoru upraviť premlčacie doby znásilnenia tak, ako ich na to upozornila opozícia, ešte v druhom a treťom čítaní. Neurobili to, pretože im je to jedno. Poslúžilo im to však ako zámienka na vydieranie pani prezidentky, aby zákon vetovala. Vraj keď ho vráti do parlamentu, sú ochotní sa o pripomienkach baviť a minimálne toto upraviť. A keď to neurobí, tak to bude jej vina, že premlčacie doby pri znásilnení budú nižšie. Samozrejme, vina pani prezidentky, lebo ona navrhla takúto hanebnú právnu úpravu a ona za ňu v parlamente zahlasovala. Nezabudli natočiť niekoľko videí o tom, ako to, že zákon podpíše, znamená, že s ním súhlasí. 

Keď vám Robert Fico hovorí, aby ste urobili A a určite nie B, je úplne jasné, že musíte urobiť B. To by ako návod, ako sa zachovať, mohlo zhruba aj stačiť. Ak novela nadobudne účinnosť čo i len na jeden deň, musí sa aplikovať na všetky trestné činy, ktoré boli doteraz spáchané a ktoré buď ešte nezačali byť vyšetrované, alebo ohľadom ktorých nebolo vydané právoplatné súdne rozhodnutie, ak je to pre páchateľa priaznivejšie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite