Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slavomíra Henčeková: Ministerka nekultúry

.slavomíra Henčeková .komentáre .názor

Témou číslo jeden sa tento týždeň stala ministerka kultúry Martina Šimkovičová, a to hlavne tým, že petícia za jej odstúpenie dosiahla rekordný počet podpisov.

aktuálne je pod petíciou podpísaných cca 180-tisíc ľudí. Je to historický úspech, nepochybne zaslúžený. Homofóbne výroky a ankety, snaha ovládnuť kultúru a nadiktovať jej, čo je žiadúce a čo nie, čo nebude podporované, či bude dokonca zakazované. Snaha o ovládnutie fondov, ktoré rozhodujú o financovaní kultúry. Priama diskriminácia neziskových organizácií, ktoré podporujú LGBTI+ komunitu, a vyhrážky, že nedostanú ani cent bez toho, aby si prečítala ich projekt. 

Snaha o ovládnutie toho, kto bude na čele múzeí a galérií zmenou zákona a umožnením štatutárov kedykoľvek aj bez udania dôvodu odvolaný zriaďovateľom. Odstránenie výberových konaní a verejného vypočutia, zrušenie 5-ročného funkčného obdobia, rozdelenie RTVS, cenzúra, spolupráca so zločineckým ruským a bieloruským režimom. Vytváranie falošných rozbrojov medzi „tradičnou“ a „súčasnou“ kultúrou a umením, konšpirácie o heknutí účtu ministerstva kultúry na sociálnej sieti a vymazaní celého obsahu, trestné oznámenie za petíciu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite