Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rastislav Káčer: Perly v kompetenčnom zákone

.rastislav Káčer .komentáre

Robert Kaliňák je Ficova šťuka a nie minister Blanár. Som zvedavý, aké kompetencie ešte postupne preberie táto pravá šťuka.

návrh zmeny kompetenčného zákona obsahuje viaceré perly. Okrem iného, sa v článkoch VII a VIII ruší kompetencia Ministerstva zahraničných vecí (a SIS) vetovať export tovaru dvojakého použitia a vojenského tovaru. Nielen že zodpovednosť za licenčný proces prechádza z Ministerstva hospodárstva na obranu (to by samé o sebe nebola tragédia), ale autoritatívnym vykladačom ohrozenia zahraničnopolitických, obranných alebo bezpečnostných záujmov sa stáva exkluzívne minister Kaliňák. 

Síce bezpečnostnú stratégiu štátu pripravuje MZV, za sankčné režimy a zmluvné záväzky a ich výklad zodpovedá MZV, síce štatutárnym orgánom NATO je rada ministrov zahraničia a nie obrany, síce vo Waasenaarskom zoskupení nás zastupuje MZV, certifikát končného užívateľa preveruje MZV… etc., ale u nás minister Kaliňák získa absolútne postavenie a môže rozhodnúť, ako absolutistický monarcha. V žiadnom štandardnom demokratickom štáte toto nie je možné a ani normálne.

V minulo nedeľnom Rádiožurnále to minister Kaliňák vysvetlil takto: „To je v súlade s Programovým vyhlásením vlády, kde tú podporu slovenského obranného priemyslu si zobralo pod patronát ministerstvo obrany. Pravidlá áno, aby boli dodržané medzinárodné zákony, to je jasné, ale aby neboli politické prekážky a budem tvrdo trvať na tom, aby sme mali možnosť vyvážať, tak ako kedysi.“

Tak na toto sa ozaj teším, čo povie na túto kreativitu mága Roberta Kaliňáka tá nová Ficova diplomatická šťuka. Samozrejme, Robert Kaliňák je Ficova šťuka a nie minister Blanár. Som zvedavý, aké kompetencie ešte postupne preberie táto pravá šťuka. Okrem SIS, vojenského spravodajstva, MZV. Fakt, že je to úplne v rozpore s normálnym spravovaním štátu a pravidlami civilno-vojenských vzťahov…koho to trápi. Aj tak tu tomu, v tomto našom mladom štáte, dokopy nikto nerozumie. Kolegovia na MZV - toto akceptujete???

Ale ako biznis model - tomu by sa dalo rozumieť. Samovládca s pečiatkou. Dobréééé, hovorí na to môj Hugo, ale inak to má na saláme. 

PS: a čo to je Kefalíne „aby sme mali možnosť vyvážať tak, ako kedysi“???

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

 

 

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite